Itse tehdyt joululahjat ovat ihania! Meillä niitä on ystäväpiirissä valmistettu jo vuosien ajan. Yksi leipoo kauniita kakkuja, toinen valmistaa maailman parasta joulusinappia ja kolmas neuloo lämpimiä villasukkia. Minä ajattelin tehdä ainakin luonnonkosmetiikkaa ja yrttistä yskänlääkettä ja halusin jakaa nämä yksinkertaiset ja helpot joululahjaideat myös sinulle. Kaikista mukavinta valmistus on yhdessä ystävien kanssa, siinä aika hurahtaa kuin huomaamatta ja samalla saa jaettua myös raaka-aineiden kustannuksia. Jos innostut ohjeita kokeilemaan tai sinulta löytyy omia hyväksi havaittuja reseptejä, niin jaathan ne, sekä kokemuksesi kommenteissa myös meille muille. Joululahjoja pääset valmistamaan myös joulukuun pajoissa Toivalassa.

Kuoriva kahvisaippua.

1. ITSE TEHTY SAIPPUA


Itse tehdyt saippuat ovat kaunis ja käyttökelpoinen joululahja. Pääset helpommalla, jos hyödynnät kaupoista saatavia, valmiita saippuamassoja.Halutessaan massan voi toki valmistaa myös itse lipeästä, hyviä perusohjeita löytyy ihan netistä googlaamalla. Saippuoiden valmistuksessa voi antaa mielikuvituksen lentää. Erilaisilla eteerisillä öljyillä ja yrteillä ja muilla raaka-aineilla saat saippuoihin erilaisia vaikutuksia. Saippuat voi värjätä kasviväreillä tai esimerkiksi kurkumalla. Tässä ohje yhteen omaan suosikkiini, kuorivaan kahvisaippuaan.

KUORIVA KAHVISAIPPUA 4-5 KPL
n. 500 g saippuamassaa
3-4 rkl käyttämättömiä kahvinpuruja
2-3 tl joulumausteita TAI 5-10 tippaa appelsiinin ja/tai kardemumman eteeristä öljyä

Sulata saippuamassa liedellä vesihauteessa tai mikrossa, älä keitä. Lisää sulaneeseen massaan kahvi ja lopuksi mausteet/eteerinen öljy ja kaada massa jähmettymään muotteihin. Huom! Massa jähmettyy astiassa nopeasti, joten varaa tarvikkeet lähelle. Anna saippuan kovettua ja kääri valmiit kovettuneet saippuat kauniiseen silkkipaperiin. Käytössä anna saippuoiden kuivahtaa käytön jälkeen ilmavassa tilassa.

Eteeriset öljyt löydät verkkokaupasta ja jos haluat mieluummin valmistaa saippuoita lahjaksi kurssilla, kurkkaa tulevat kurssit täältä >>

Laventelin tuoksuinen vatkattu vartalovoi.

2. VATKATTU VARTALOVOI


Kuohkea vartalovoi kosteuttaa ja pehmentää kuivaa talvi-ihoa. Yksinkertaisimmillaan vartalovoin voi valmistaa kookosöljystä. Jos haluaa viedä valmistuksen askelen pidemmälle, vartalovoin voi valmistaa myös sulatettavasta sheavoista (karitevoista) ja erilaisista ihoa hoitavista öljyistä. Tässä kuitenkin tämä yksinkertainen ohje, jossa pohjana on suuremmista marketeistakin hyvin saatava luomulaatuinen, kylmäpuristettu kookosöljy. Kuten saippuoissa niin myös vartalovoissa eteeriset öljyt tuovat voihin erilaisia vaikutuksia. Lisäämällä laventelia saat rauhoittavan, piparminttua virkistävän ja greippiä pintaverenkiertoa vilkastuttavan voin.

VATKATTU VARTALOVOI
2 dl kookosöljyä
(1-2 rkl shea- tai kaakaovoita)
10-15 tippaa eteeristä öljyä

Lusikoi kookosöljy kulhoon ja vatkaa kunnes vaahto on kuohkeaa. Jos haluat lisätä vartalovoihin hieman sheavoita, sulata se mikrossa ja lisää se kulhoon yhdessä valitsemasi eteerisen öljyn kanssa. Vatkaa vielä muutama minuutti ja lusikoi voi lasipurkkeihin. Vartalovoi säilytetään huoneen lämmössä niin ettei se kovetu.

Lisää ohjeita voiteiden ja salvojen valmistukseen löydät tekemästäni Luonnollista kauneutta talvi-iholle-oppaasta. Eteeriset öljyt löydät verkkokaupasta.

Greipin tuoksuiset kylpypommit.

3. YRTTISET KYLPYPOMMIT


Poreilevia yrttisiä kylpypommeja voi käyttää esim. jalka tai käsikylpyihin. Kylpypommit lisätään lämpimään kylpyveteen ja kylvystä nautiskellaan noin 15 minuutin ajan. Lopputuloksena saat ihanan pehmeät jalat tai kädet. Kylpypommeihin voit valita yrtit ja tuoksut mielesi mukaan. Yrteistä pommeihin sopivat esimerkiksi koivu, nokkonen ja siankärsämö, kukista kamomilla, kehäkukka ja ruusu. Metsäistä tunnelmaa saat lisäämällä pommeihin männyn eteeristä öljyä, piristävän vaikutuksen piparmintulla tai sitruunalla ja jouluisan kardemummalla.

YRTTISET KYLPYPOMMIT
1,5 dl ruokasoodaa
0,5 dl sitruunahappoa
2 rkl merisuolaa
1-2 rkl kuivattuja, silputtuja yrttejä (tai vihreää teetä)
1,5 rkl oliiviöljyä
1 tl vettä
10-15 tippaa eteeristä öljyä

Sekoita sooda, sitruunahappo, suola ja yrtit. Sekoita toisessa astiassa öljy ja eteerinen öljy ja lisää seos massaan ja sekoita hyvin. Jos massa tuntuu kuivalta, lisää 1 tl vettä. Massan tulee olla muovailtavaa. Halutessasi voit myös värjätä kylpypommit esim. punajuuri- tai spiruliinajauheella. Painele massa silikonimuotteihin, massa turpoaa jonkun verran. Anna kuivua huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan tai yön yli ja pakkaa koristeltuun lasipurkkiin. Eteeriset öljyt löydät verkkokaupasta.

Hunaja-timjamilikööri on myös “yskänlääke”.

4. YRTTINEN YSKÄNLÄÄKE – TIMJAMILIKÖÖRI


Liköörejä voi tehdä melkein mistä vain, marjoista, hedelmistä ja mausteista. Yrttiliköörin ehdit vielä valmistaa jouluksi, hedelmien ja marjojen kanssa voi tehdä tiukempaa. Omassa keittiössäni olen valmistunut esimerkiksi kerkkälikööriä, vadelma-timjamilikööriä ja hunaja-timjamilikööriä. Timjami on hyvä liman irrottaja, joten se sopii myös kotitekoiseksi “yskänlääkkeeksi”. Varsinkin jos liköörin vielä makeuttaa hunajalla, joka on jo itsessään yskänlääke. Hunaja kuitenkin muodostaa pullon pohjalle helposti sakkaa, jos lientä ei keitä tarpeeksi pitkään, joten lisäsin ohjeeseen myös vaihtoehdoksi sokerin.

TIMJAMILIKÖÖRI
n.30-40 g tuoretta timjamia
500 ml vodkaa
150 g sokeria tai hunajaa maun mukaan
250 ml vettä

Silppua timjami ja laita se lasipurkkiin, kaada päälle alkoholi. Anna maustua suljetussa purkissa, huoneen lämmössä muutama viikko, sekoittele ohi kulkiessasi. Kun maku ja väri on sopiva, likööri siivilöidään huolellisesti pariin otteeseen esim. harsokankaan läpi. Sen jälkeen uutteeseen lisätään vedestä ja hunajasta ja/tai sokerista keitetty liemi ja samalla säädetään makeus ja alkoholin voimakkuus. Jos likööri maistuu liian voimakkaalta, lisää vettä. Lopuksi likööri pullotetaan lasipulloihin. Kaunis etiketti viimeistelee liköörin.

Pullollinen pyykkietikkaa on käytännöllinen joululahja.

5. PULLOLLINEN TUOKSUVAA PYYKKIETIKKAA


Tuoksuva pyykkietikka raikastaa pyykin huuhteluaineen tavoin ja tekee pyykistä ihanan pehmeää. Pyykkietikka poistaa tunkkaisia hajuja ja vähentää vaatteiden sähköisyyttä. Pyykkietikan valmistukseen tarvitset kaupasta saatavaa väkiviinaetikkaa ja eteeristä öljyä. Jos pyykkietikka kuluu nopeasti, voi osan etikasta korvata vedellä. Eteerisistä öljyistä esim. laventeli tai piparminttu sopivat hyvin pyykkietikkaan. Sitrus- tai havuöljyjä ei suositella käytettäväksi suurissa määrin, sillä ne saattavat haurastuttaa koneen kumisia/muovisia osia. Jos kuitenkin pidät sitruksen tuoksusta, kokeile appelsiinin kukista valmistettua nerolia tai appelsiinipuun lehdistä ja oksista valmistettua petitgrain öljyä.

PYYKKIETIKKA
4 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
20-25 tippaa eteeristä öljyä

Pakkaa pyykkietikka kauniiseen pulloon ja viimeistele etikettitarralla. Ravista pulloa aina ennen käyttöä ja lisää koneelliseen pyykkiä 0,5-1 dl vedellä laimennettua pyykkietikkaa tai muutama korkillinen laimentamatonta.

VINKKI! Kun lisäät pulloon 4 dl vettä ja 1 dl etikkaa sekä eteeristä öljyä saat tuoksuvan siivousetikan!
Huom! Varmistathan aina eteeristen öljyjen ja yrttien sopivuuden itsellesi ja lahjan saajalle. Lahjaan kannattaa laittaa mukaan lista käytetyistä yrteistä ja öljyistä.

Lisää tietoa eteerisistä öljyistä ja niiden käytöstä löydät blogistani Aromaterapia ja 7 vinkkiä eteeristen öljyjen käyttöön. Osaa blogissa mainituista öljyistä on minulla myynnissä verkkokaupassa, hinnat vaihtelevat noin 8.50-15.50 € välillä öljystä riippuen.

Ja jos tuntuu, että aika ei riitä lahjojen valmistukseen on lahjakortti myös hyvä vaihtoehto. Omat lahjakorttini käyvät kaikkiin myynnissä oleviin tuotteisiin ja palveluihin. Miten olisi esimerkiksi lahjakortti shiatsuun, yhteiseen saippuapajaan tai luonnonkosmetiikkakurssille? Lahjakorteilla voi maksaa myös myynnissä olevia tuotteita, katso tuotteet tästä. Lahjakortteja voi ostaa joko verkkokaupasta tai minulta Toivalasta. Tarvittaessa ne kulkeutuvat myös Studio Tempolle Kuopion keskustaan sopimuksen mukaan.

Lämmintä joulun odotusta toivottaen,

Marja

Julkaistu alunperin 8.12.2020, päivitetty 28.11.2022.





Vastaa