Hyvin yksinkertaisesti sanottuna aromaterapia tarkoittaa kasveista saatavien eteeristen öljyjen hyödyntämistä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Monelle meistä sana aromaterapia tuo todennäköisesti mieleen ensimmäisenä tuoksulyhdyt ja diffuuserit, mutta aromaterapia on paljon muutakin. Saimme aromaterapiaan hyvän perehdytyksen 19.-20.9. viikonloppuna täällä Toivalassa järjestetyllä aromaterapian peruskurssilla, jonka meille saapui Lempäälästä pitämään aromaterapiakouluttaja ja Aromafoorumi Ry:n puheenjohtajan Jenna Puustinen. Jennan kursseista ja koulutuksista voit lukea lisää https://www.mielirohto.fi. Kurssilla opitun tiimoilta kokosin tähän blogiin perustietoa siitä, mitä aromaterapia on sekä seitsemän vinkkiä eteeristen öljyjen käyttöön.

Aromaterapiassa kyse on kasvien kemiasta, kasvien tuottamista eteerisistä öljyistä. On hyvä muistaa, että “kasvit eivät tee mitään ilman syytä” ja ne voivatkin tuottaa eteerisiä öljyjä esimerkiksi houkutellakseen hyönteisiä tai suojautuakseen homeilta. Kiehtovaa eikö totta? Eteeriset öljyt vaikuttavat meihin eri tavoin ja niiden vaikutuksista löytyy paljon tieteellistä tutkimusta esim. Pubmed -tietokannasta. Kun kasviöljyyn sekoitettua eteeristä öljyä sivellään iholle, Tisserand Instituutin mukaan siitä noin 5 % päätyy verenkiertoon. Öljyjä hengitettäessä suurin osa menee keuhkojen kautta verenkiertoon ja osa nenän hajuepiteelin läpi aivoihin, joissa ne vaikuttavat tuoksumuistojen kautta psyykkisesti. Eteeristen öljyjen vaikutukset ovat siis varsin moniulotteiset. Otetaan esimerkiksi neroli, sitä voidaan käyttää herkän ihon hoidossa ja hengityksen kautta psyykkisesti hoitamaan pelkoja ja esiintymisjännitystä.

7 VINKKIÄ AROMATERAPIAN KÄYTTÖÖN KOTIOLOISSA
Aromaterapiaa voidaan käyttää monella tapaa; hengitysteiden kautta, iholla (sekoitettuna kasviöjyihin ja valloittavat hydrolaatit), valvotusti sisäisesti tai kotona esim. pesuaineissa (tappavat bakteereja ja mikrobeja). Tässä seitsemän helppoa vinkkiä.
1. Avuksi keskittymiseen ja muistin virkistykseksi
Laita työpisteen viereen tuoksulyhtyyn tai tuoksukiveen tippa rosmariinia. Rosmariini antaa potkua, auttaa keskittymään ja on hyvä muistirohto. Huom! Rosmariini saattaa nostaa verenpainetta. Myös bergamotti auttaa keskittymään ja kohottaa mielialaa.
Rosmariinin eteerinen öljy ja bergamotin eteerinen öljy saatavilla verkkokaupasta.
2. Helpottamaan kipuja ja päänsärkyjä
Lisää 10 millilitraan luomu oliiviöljyä 1-2 tippaa piparmintun eteeristä öljyä ja hiero sillä kipeää aluetta. Piparminttu tuoksuna ja kipuöljynä toimii myös päänsärkyihin. Pienille lapsille tai korkeasta verenpaineesta kärsiville piparminttua ei suositella sen voimakkuuden takia.
Piparmintun eteerinen öljy ja saatavilla verkkokaupasta.
3. Avaamaan tukkoisia hengitysteitä
Helppo tapa höyryhengitykseen on tipauttaa tippa männyn tai eukalyptuksen eteeristä öljyä suihkun lattialle ennen kuumaa suihkua. Huom! Eteeristen öljyjen käyttöä löylyveteen ei suositella. Eukalyptusta ei suositella pienille lapsille tai heikkokuntoisille.
Eukalyptuksen eteerinen öljy ja männyn eteerinen öljy saatavilla verkkokaupasta.

4. Uniongelmiin
Jos sinulla on vaikeuksia unen kanssa, kokeile laventelia. Tipauta tippa laventelia tuoksukiveen tai lisää sitä tippa ruokalusikalliseen öljyä ja sivele öljyllä niska, ranteet ja jalkapohjat. Jos et pidä laventelin tuoksusta, kokeile bergamottia. Bergamotista on hyvä huomioida sen fototoksisuus. Öljyä ei kannata sivellä niskaan tai ranteisiin, jos olet menossa seuraavana aamuna aurinkoon.
Laventelin ja bergamotin eteerinen öljy saatavilla verkkokaupasta.
5. Käsien ja pintojen desinfiointiin
Timjamin eteerisen öljyn antibakteerisuus kiinnostaa tutkijoita ja timjamia pidetään sen ominaisuuksien takia tehokkaana desinfioijana. Timjamin eteeristä öljyä voi käyttää esim. käsisaippuan valmistukseen (4-6 tippaa per 10 ml saippuamassaa) tai lisäämällä sitä valmistajan ohjeen mukaan tähän tarkoitukseen valmistettuun pesuaineeseen, joita osa öljyjen valmistajista myy.

6. Kotitekoiseen pyykkietikkaan
Laventeli antaa ihanan tuoksun pyykille. Pullollisen pyykkietikkaa saat, kun lisäät 5 dl väkiviinaetikkaa ja 20-25 tippaa laventelin eteeristä öljyä. Pulloon voi myös laittaa 4 dl etikkaa ja 1 dl vettä jos etikka kuluu nopeasti. Sitrus- tai havuöljyjä ei suositella käytettäväksi pyykkietikkaan, sillä ne saattavat haurastuttaa koneen kumisia/muovisia osia.
7. Raikastamaan huoneilmaa
Lisää tippa männyn tai sitruunan eteeristä öljyä paperin palaan ja laita se imuriin. Kun imuroit, raikas tuoksu leviää ilmaan. Sitruunan eteerinen öljy auttaa myös pahoinvointiin.
Sitruunan ja männyn eteeriset öljyt saatavilla verkkokaupasta.
HUOM! Nämä vinkit sopivat perusterveelle ihmiselle. Jos sinulla on sairauksia tai olet raskaana, tarkista aina mahdolliset öljyn käyttöön liittyvät varoitukset valmistajalta ja jos olet epävarma, kysy öljyjen käytöstä aromaterapeutilta.
TARKKANA LAADUN KANSSA
Kasvien eteeristen öljyjen valmistukseen tarvitaan valtava määrä kasveja, joista öljyt kerätään talteen höyry- tai vesitislaukselle, puristamalla tai uuttamalla. Siksi eteeriset öljyt kannattaakin tuottaa siellä missä kasvit luontaisesti kasvavat. Kasvuympäristö ja kunkin vuoden sääolot vaikuttavat myös kasvien koostumukseen ja aidoissa, kasveista saaduissa öljyissä voi eri vuosien erien välillä olla tuoksueroja. Nämä kaksi, alkuperä ja tuoksuvaihtelut sekä lisäksi valmistajan tarjoamat puolueettomat laboratorioanalyysit ja tuotteiden hinta, ovat keinoja erottaa eteeriset öljyt markkinoilla olevista synteettisitä tuoksuöljyistä. Käyttötarkoituksensa niilläkin varmasti on, mutta terveydelliset vaikutukset perustuvat aitojen kasviöljyjen käyttöön.
Markkinoilla olevia hyviä, yllä mainitut kriteerit täyttäviä eteerisiä öljyjä valmistavat ainakin Farfalla, Feeling, Frantsila, Plant Therapy, Primavera ja Taoasis. Eri merkkien tuoksut voivat erota hyvinkin paljon toisistaan ja on hyvä vertailla ja kokeilla useiden eri valmistajien öljyjä. Minulla käytössä on tällä hetkellä Feelingin ja Frantsilan öljyjä ja myynnissä joitakin Frantsilan tuotteita (hinnat vaihtelevat välillä 7,90-10,90€).
Öljyjen säilyvyydestä on hyvä muistaa, että purkissa oleva, parasta enne päiväys koskee avaamatonta purkkia. Sitrus- ja neulasöljyt säilyvät avattuna noin 6-12 kuukautta, ruohoöljyt noin 12-24 kuukautta ja laadukkaat puu- ja kukkaisöljyt jopa 5-10 vuotta. Vanhentunut öljy voi olla hankala tunnistaa. Merkkejä öljyn vanhenemisesta ovat öljyn tuoksun ja koostumuksen muutokset ja mahdolliset öljyn iholle aiheuttamat reaktiot.

Aromaterapian perusopintojen suorittaminen toi paljon ideoita itsehoitoon sekä hoitotyöhön. Ainakin rentouttavissa hierontahoidoissa tulen varmasti käyttämään eteerisiä öljyjä hoidon tukena. Toivottavasti sinäkin saat tästä vinkkejä aromaterapian ja eteeristen öljyjen hyödyntämiseen
Ihanaa syksyä kaikille,
rakkaudella Marja
Lähteenä käytetty Jenna Puustisen / Mielirohto luentoja ja aromaterapian peruskurssin opintomateriaaleja.
Vastaa