Purentalihasten hieronta on hyvä apu sinulle, joka puret tai narskutat hampaita. Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) ovat yleisempiä naisilla ja oireita on todettu esiintyvän jopa 50% aikuisista. Purentahäiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia oireita pään ja kasvojen alueelle mm. päänsärkyä, tinnitusta, huimausta, palan tunnetta kurkussa ja näön häiriöitä. Purentakisko on hyvä apuväline hampaiden kulumisen ehkäisyyn, mutta oireiden lisäksi tulisi hoitaa myös juurisyytä (stressi, uniongelmat) sekä kasvojen ja pään alueelle kertyneitä lihasjännityksiä.

TERVETULOA PURENTALIHASTEN HIERONTAAN


”Olipa luksusta herätä aamulla, kun suu aukesi ja irvistys ei ollut liimautuneena naamalle! Niska-hartiaseudun lihakset rentoutuivat myös ja uni oli makeaa ja ruoto aamulla rento. Ihmeellinen olo!” (Tiina)

Purentalihasten hieronta saattaa kuulostaa pelottavalle, mutta itse asiassa hoito on hyvin kokonaisvaltainen ja rentouttava. Se sisältää alkuhaastattelun, jonka jälkeen hierotaan kevyesti vatsaa-ja pallea-aluetta. Näin pyritään rentouttamaan purentalihaksia hermottavaa vagus-hermoa. Hieronta jatkuu kaulan)niskan ja purentalihasten käsittelyllä päättyen pään ja korvien käsittelyyn. Aikuisilla purentalihakset käsitellään sekä ulkoisesti että suun sisältä. Lapsilla ja nuorilla käsittely on hieman erilainen, eikä hieroessa mennä suun sisälle. Halutessasi voit lisätä aikaan 15/30 min. pidemmän niskahieronnan.

”Ihana rentouttava hoito, joka tuntui yllättävän kokonaisvaltaisesti koko kehossa, vaikka pääosin käsiteltiin pään aluetta, kasvoja ja suuta. Kasvot tuntuivat hoidon jälkeen vähemmän jännittyneiltä ja leuka haki asentoaan alempana. En pure takahampaita yhteen niin kuin ennen hoitoa huomasin tekeväni. Varasin uuden ajan samantien.”(Anna)

MUUTAMA VINKKI ITSEHOITOON

Hieronnan ja apuvälineiden lisäksi, voit vaikuttaa purentaan myös omilla valinnoilla. Tässä muutama vinkki, joita voit kokeilla.

• Keskity päivittäin hetkeksi hengittämiseen, tee esimerkiksi muutaman minuutin hengitysharjoitus (palleahengitys) ennen nukkumaan menoa
• Hengitätkö nenän vai sun kautta? Entäs yöllä? Hengityksen tulisi kulkea nenän kautta. Jos hengität suun kautta, voit kokeilla pienellä ihoteipin palalla sulkea suun (nenän alle pystyyn) ja opetella hengittämään nenän kautta.
• Minimoi ärsykkeet kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa, eli puhelin pois! Ärsykkeet saavat aikaan erilaisia hermostollisia reaktioita, jotka vaikuttavat myös kasvojen lihaksiin. Lue vaikka kirjaa tai kuuntele äänikirjaa, jolloin ärsyketulva on maltillisempi.
• Heiluttele alaleukaa ja opettele hieromaan purentalihaksia, gua sha on tähän oiva väline!

Kannattaa myös miettiä, miten saisit kokonaisuudessaan rauhoitettua tahtia ja minimoitua ärsyketulvaa. Kuten kaikessa muussakin, myös tässä kokonaisuus ratkaisee.