Retkeilijän rohdot blogissa esittelen kotimaisia rohtokasveja, joista saat ensiapua mm. auringonpolttamiin, haavoihin ja hiertymiin, hyttysten pistoihin ja flunssan oireisiin. Jos siis ensiapulaukku unohtui rinkkaa pakatessa kotiin, ei hätää, luonnosta löytyy apua moneen vaivaan. Itsestään selvää on tietysti, että keräät vain kasveja, jotka varmasti tunnistat. Avuksi löytyy tarvittaessa erilaisia mobiilisovelluksia. Huomioithan myös jokamiehenoikeudet sekä sen, että kansallispuistojen järjestyssäännöt voivat kieltää myös villiyrttien keräämisen puiston alueella. Kansallispuistojen järjestyssäännöt löytyvät esim. luontoon.fi -sivuilta.
FLUNSSA JA VILUSTUMINEN
Vilustuitko kesken matkan? Tässä kaksi kasvia, joiden avulla voit helpottaa vilustumisen oireita. Voit käyttää niitä yhdessä tai erikseen.
Kaunis hattaramainen, vaalea ja tuoksuva mesiangervon kukinto on helppo tunnista. Keitä kukinnoista teetä. Mesiangervo sisältää salisyylihappoa ja se on hyvä rohto vilustumisen oireisiin, sillä se alentaa kuumetta ja rauhoittaa tulehduksia. Aspiriiniallergiset voivat reagoida mesiangervoon eikä sen käyttöä suositella pienille lapsille, raskaana oleville tai astmaatikoille.

Toinen erinomainen flunssarohto on siankärsämö, jota kasvaa lähes kaikkialla. Keitä sen valkoisista tai vaaleanpunaisista kukinnoista teetä. Siankärsämö alentaa kuumetta ja auttaa hengitystien vaivoihin sekä yskään. Jos olet allerginen asterikasveille tai siitepölylle, voi siankärsämö aiheuttaa sinulle oireita.
HAAVAT JA HIERTYMÄT
Rakko kantapäässä, laastarit hukassa? Muistat ehkä lapsuudesta piharatamon, jota myös veren seisauttajaksi tai laastarilehdeksi kutsutaan. Ratamo on oiva apu haavojen, hiertymien sekä nyrjähdysten ensiapuna. Murskaa lehtiä kämmenien välissä ja aseta lehdet hoidettavaan kohtaan. Haavojen hoidossa voidaan käyttää samalla tapaa myös maitohorsman, poimulehden ja siankärsämön kukkia ja lehtiä puhdistamaan haavoja ja tyrehdyttämään verenvuotoa.

HAMMASSÄRKY JA SUUN TULEHDUKSET
Alkoiko hammasta kolottaa tai kärsitkö ientulehduksesta? Horsmaa pidetään usein rikkakasvina, mutta sillä on myös monia terveydellisiä vaikutuksia. Horsman lehdet kuten myös poimulehden, ratamon, siankärsämön ja vadelman lehdet auttavat suun ja nielun limakalvojen tulehduksiin. Lehtiä voi pureskella sellaisenaan tai niistä voi keittää kurlausvettä. Kokeile horsmateetä myös päänsärkyyn.
Hammassärkyyn ensiapua taas voi hakea pureskelemalla nuoria pajunversoja, joista erittyy kipua lievittäviä salisylaatteja. Pajua ei tule kuitenkaan käyttää jos olet salisylaattiallergikko tai sairastat diabetestä, astmaa tai munuais- tai maksasairautta tai kärsit kihdistä. Ei muiden lääkkeiden kanssa käytettäväksi. Hammassäryissä monet vannovat myös maustekasveista neilikan nimeen ja sitä voikin sujauttaa rinkan sivutaskuun hätävaraksi.
HYTTYSEN PUREMAT JA AURINGONPOLTTAMAT
Kamala kutina hyttysen pistoista? Poimulehti kasvaa koko Suomessa lähes kaikenlaisilla kasvupaikoilla pihoilla, pientareilla, niityillä, kallioilla ja rannoilla. Poimulehden lehdet, samoin kuin ratamo, sopivat erinomaisesti hoitamaan hyttysten puremia ja niistä aiheutuvaa kutinaa. Pistokohtaan voi kokeilla myös kevyesti kostutettua sokeripalaa, joka vetää pois myrkkyä.
Auringon polttamaa ihoa hoitavat kamomilla ja ratamo. Kamomillaa löytää luonnosta todella harvoin, mutta pihasauniolla on myös samankaltaisia ominaisuuksia. Itse kannan rinkassa mukana pientä pakkausta kamomillaa, sillä siitä on iho-oireiden lisäksi apua myös silmä- ja vatsaongelmiin. Yleisin käyttötapa on keittää siitä haude (tee), jota nautitaan sisäisesti tai käytetään ulkoisesti hauteina.
Nämä eivät ole villirohtoja, mutta mainitse ne tässä, koska ne toimivat hyvin polttamiin, kutinaan ja hyttysten karkottamiseen. Laventelin eteerinen öljy ja laventelisalva ovat oiva apu auringon polttamiin ja rauhoittavat myös hyttysen puremia. Teepuun eteerinen öljy sellaisenaan vaatteisiin tai laimennettuna iholle auttaa karkottamaan paarmoja ja hirvikärpäsiä. Punkit eivät myöskään pidä eteerisistä öljyistä ja niiden torjuntaan voi kokeilla esim. piparmintun tai pelargonin eteerisiä öljyjä. Piparminttu auttaa myös päänsärkyyn.

SILMÄTULEHDUKSET JA ÄRTYNEET SILMÄT
Silmätulehdusten ja ärtyneiden silmien ensiavuksi sopivat kamomilla, poimulehti tai ratamon lehdet. Kiehauta kukinnot/lehdet hauteeksi, jäähdytä, kostuta hauteessa pumpuli- tai kangaspala ja aseta silmälle noin kymmeneksi minuutiksi. Paha silmätulehdus on aina hoidettava lääkärissä.
VATSAOIREET
Poimulehdissä on runsaasti karvas- ja parkkiaineita, jotka vaikuttavat limakalvoja supistavasti auttaen muun muassa ripuliin. Apua ripuliin saa myös vadelman lehdistä tai kamomillasta keitetystä teestä.
Ummetukseen auttaa siankärsämö, joka edistää ruoansulatuksen ja suoliston toimintaa. Keitä siitä teetä tai murenna kukkia ja lehtiä mausteeksi retkiruokaan. Tuore mustikka edistää vatsan toimintaa kun taas kuivattua mustikkaa käytetään lievittämään ripulia. Marjoista myös vadelmaa on kansanlääkinnässä käytetty ummetukseen.
Vatsakipuihin ja kouristuksiin sopivat ulkoisesti käytettynä kamomilla ja siankärsämö. Molempien käyttö ulkoisesti hauteina.

JA VIELÄ VINKKI HYGIENIASTA HUOLEHTIMISEEN…
Jos haluat pestä matkapölyjä ja hien pois kokeile koivushampoota. Laita n. 2 dl koivunlehtiä avarasuiseen purkkiin tai pulloon, täytä vedellä ja ravista voimakkaasti kunnes vaahtoutuu. Siivilöi ja peseydy.
HUOM! Nämä vinkit sopivat perusterveelle ihmiselle, jolla ei ole allergioita. Jos sinulla on sairauksia tai olet raskaana, tarkista aina mahdolliset kasvien käyttöön liittyvät varoitukset, ja jos olet epävarma, kysy käytöstä koulutetulta ammattilaiselta. Käyttö omalla vastuulla.
Toivottavasti näistä on sinulle iloa kesäisillä retkillä. Jos haluat lisätietoa villirohtojen ja -yrttien käytöstä, tule mukaan kesän villiyrttikursseille, seuraa blogia tai hanki kirjoittamani ladattava opas, jossa on runsaasti helppoja ohjeita villiyrttien keräämiseen ja käyttöön. Oppaassa on myös parisenkymmentä villiruokareseptiä.
Iloa retkipäiviin,
Marja
Lähteinä käytetty:
Piippo S. Suomen Luonnon Lääkekasvit. Tammi. 2018.
Raipala-Cormier V. Frantsila Luonnon Kotiapteekki. WSOY. 2019.
Vastaa