Ajatuksella itse tehdyt joululahjat lämmittävät saajan mieltä ja hyvää niissä on myös se, että niiden valmistuksessa voi huoletta käyttää kierrätysmateriaaleja. Vanhat joulukoristeet, korit, lasipurkit ja pakettinauhat saavat uuden elämän, kun niitä hyödyntää kukka-asetelmiin, pakkaamiseen ja pakettien koristeluun. Ja kun lahjoja tekee yhdessä ystäväporukan kanssa, säästää myös raaka-ainekuluissa. Tiesitkö muuten, että kodin joulukoristeet ja kukka-asetelmat vaikuttavat kodin fengshuihin eli kodin energiaan ja harmoniaan? Serkkuni fengshui-konsultti Riikka on kirjoittanut aiheesta mielenkiintoisen blogin Fengshui ja joulu – Koristeet, kukat ja vinkit niiden käyttöön. Tästä voi myös ammentaa ajatuksia lahjan tekoon.

1. JOULUASETELMA


Olemme jo muutaman vuoden ajan kokoontuneet valmistamaan porukalla jouluiset kukka-asetelmat. Itse tehdyissä asetelmissa mukaan saa persoonallisuutta ja kukka-asetelmien hintakin jää murto-osaan kaupoista ostetuista, varsinkin jos käyttää kierrätysmateriaaleja. Yleensä yksi meistä on vastannut kukkien ja mullan hankinnasta ja lisäksi olemme kaikki tuoneet mukanamme ruukkuja ja koristeita. Koristeena olemme käyttäneet kuivattuja hedelmiä, kanelitankoja, vanhoja joulupalloja, oksia, kiviä, sammalta jne. Viimeistely onnistuu hienosti esim. lumispraylla. Kaunis asetelma syntyy yksinkertaisimmillaan vanhasta lasipurkista, hyasintista, pitsinarusta ja sammalesta. Mukavaa ja luovaa puuhaa.

2. JOULUSWAG


Mikä ihmeen jouluswag? Jouluswag tai suomalaisittain jouluvasta on muutaman viime vuoden aikana ilmestynyt koristamaan koteja perinteisen joulukranssin rinnalle. Jouluswag sopii niin ovikoristeeksi kuin roikkumaan seinälle tai ikkunaankin. Se on myös kaunis koriste joulupöytään. Jouluswagia varten tarvitset muutamia kestäviä havunoksia, sidontanarua ja mieleiset koristeet. Koristeiksi sopivat esimerkiksi kuivatut sitrushedelmät, kävyt, vanha joulukoristeet ja kauniit nauhat. Persoonallisuutta jouluswagiin saat, kun valitset koristeet esimerkiksi lahjan saajan harrastusten mukaan. Jos teet swagin ovikoristeeksi, voit lisätä mukaan myös jouluvalot.

Jouluswag tai suomalaisittain jouluvasta.

3. KYLPYSUOLA


Helpoimmillaan kylpysuola valmistuu suolasta ja eteerisestä öljystä. Suolana voi käyttää epsom-suolaa eli magnesiumsulfaattia, tavallista merisuolaa tai ruususuolaa. Itse sekoitan usein epsom-suolaa ja merisuolaa. Epsom-suolaa saa esimerkiksi luontaistuotekaupoista. On myös ohjeita, joissa suositellaan liottamaan eteerinen öljy ensin kasviöljyyn. Tarkoituksena on neutralisoida eteerinen öljy, mikäli se ei liukenekaan veteen suolan mukana. Molemmat tavat ovat ok (varmistettu Frantsilasta Virpiltä), mutta jos käytät kasviöljyä eteerisen öljyn ohessa, varaudu siihen, että öljy sotkee kylpyastian.

Eteeriset öljyt kylpysuolaan valitaan halutun vaikutuksen mukaan – esimerkiksi eukalyptus avaa hengitysteitä, greippi virkistää ja rosmariini elvyttää verenkiertoa. Yrtit ja kuivatut kukat tuovat suolaan kauniin koostumuksen ja omat vaikuttavat ainesosansa. Kuvassa olevaan kylpysuolaan olen lisännyt ruusua, puna-apilaa ja vadelmanlehteä. Jos yrttejä ei ole saatavilla, voi kylpysuolan sekaan sujauttaa myös teetä. Jouluiseen kylpyyn sopii esimerkiksi inkiväärin ja hedelmän yhdistelmä. Pakkaa kylpy kauniisen paperi- tai sellofaanipussiin tai hyödynnä kierrätetyt lasipurkit kuten kuvassa. Koristele purkki vaikka nauhoilla tai tarroilla. Ohjeeksi pakkaukseen voit kirjoittaa, että kylpyä varten suolaa lisätään kuumaan veteen 2-3 rkl ja sen annetaan hautua 10-15 minuuttia.

Ruusunen kylpysuola hemmottelee jalkoja ja mieltä.

4. SIENI- TAI YRTTISUOLA


Sieni- tai yrttisuola sopii oivasti lahjaksi keittiössä viihtyvälle kokkaajalle. Tämä vuosi oli hyvä suppilovahvero- ja mustatorvisienivuosi ja molemmat näistä sienistä sopivat mainiosti maustamaan sienisuolaa. Yrteistä suolan sekaan sopivat puutarhasta esimerkiksi lipstikka, persilja ja timjami ja luonnon yrteistä nokkonen ja vuohenputki. Sieniä ja yrttejä voi myös yhdistellä. Valmistus on helppoa, laita kuivatut sienet ja/tai yrtit monitoimikoneeseen merisuolan kanssa ja surauta kauniiksi suolaksi. Toinen tapa on valmistaa suola morttelissa kuten itse teen. Tykkään myös jättää sienet ja yrtit hieman rouheammaksi. Suolat eivät sinällään ole vahvan makuisia. Ne sopivat hyvin maustamaan kasvis- ja liharuokia tai pöytäsuolaksi tuomaan kauniin loppusilauksen kattaukseen.

Suppilovahverosuola antaa makua kasvis- ja liharuokiin.

5. YHTEISTÄ AIKAA


Mikä olisikaan parempi lahja kuin yhteinen aika? Yhteistä aikaa voi antaa myös lahjakortin muodossa. Lahjakorttiin voi laittaa esimerkiksi kolme lupausta tulevalle vuodelle. Lupauksena voi olla esim. yhteinen iltalenkki, leffailta, lounas, nuotiokahvit, pizzaperjantai tai yön yli retki metsään. Lahjakortin antaja maksaa tietysti kulut, se on osa lahjaa. Varmuuden vuoksi lahjakortista kannattaa napata myös kuva tai laittaa kalenteriin muistutukset, etteivät lupaukset pääse unohtumaan arjen kiireiden keskellä.

Katso myös Itse tehdyt joululahjat – viisi helppoa vinkkiä. Halutessasi voit ilmoittautua myös joulukuun Toivalan lahjapajoihin ja jos et itse ehdi lahjakortteja tehdä, muista myös lahjakortit hoitoihin. Lahjakortteja voi ostaa joko verkkokaupasta tai minulta Toivalasta. Tarvittaessa ne kulkeutuvat Studio Tempolle Kuopion keskustaan sopimuksen mukaan.

Ihanaa joulun odotusta toivottaen,

Marja

Julkaistu ensimmäisen kerran 6.12.2021, päivitetty 28.11.2022
.

Vastaa