.

Keskikesän kukkaloisto alkaa luonnossa olla parhaimmillaan, mutta puutarhan kukat antavat vielä odottaa itseään. Liekkö alkukesän kylmyys ja sitten yht´äkkinen lämpeneminen saaneet kasvit sekaisin, sillä normaalisti kukintaansa aloitteleva kehäkukka on ainakin omassa puutarhassani vielä ihan pieninä taimina. Pysytään siis edelleen syötävissä luonnonkukissa ja otetaan puutarhan kukat sitten omanaan. Tässä blogissa esittelen 5 keskikesän syötävää luonnonkukkaa. Niiden keräämiseen liittyvät vinkit voit lukea täältä 7 alkukesän syötävää luonnonkukkaa

Syötäviä keskikesän kukkia.
5 KESKIKESÄN SYÖTÄVÄÄ LUONNONKUKKAA


Tässä blogissa esittelen viisi. Keskikesän syötäviin luonnonkukkiin kuuluvat mm. alla mainitut kukat. Niiden keräilyaika on nyt juuri nyt parhaimmillaan, joten kori käsivarrelle ja keräämään! Myös osa 7 alkukesän syötävää luonnonkukkaa blogissa esitellyistä kukista kukkii edelleen, eli muista hyödyntää myös ne keittiössä ja terveyden tukena.

1. Maitohorsma (Chamaenerion angustifolium) kukkii nyt erityisen kauniisti ja sen upeat aniliininpunaiset kukat sopivat niin ruokien koristeluun, horsmankukkamehun raaka-aineeksi kuin teeksi kuivattavaksi. Kukissa on makean kukkainen maku ja ne säilyttävät värinsä upeasti myös kuivattuna. Tiesitkö, että horsman kukista ja lehdistä valmistettu suuvesi hoitaa suun ja nielun tulehduksia?
2. Mesiangervo (Filipendula ulmaria) kaunis hattaramainen kukinto tuoksuu voimakkaasti. Mesiangervo sopii maustamaan jälkiruokia (jäätelö, pannacotta, kerma) ja juomia ja sen kukintoja kannattaa kuivata talveksi teeksi. Erinomainen tee kuuriluontoisena vilustumisen oireisiin, mutta se ei kuitenkaan sovi aspiriinille allergisille, pienille lapsille eikä raskaana oleville. Kokeile myös jalkakylvyissä hoitamaan väsyneitä, turvottelevia jalkoja.
3. Puna-apila (Trifolium pratense) kauniissa punaisissa kukinnoissa sanotaan olevan pehmeä ja hieman hunajainen maku. Kukkia voi käyttää salaatteihin, vihannesruokiin ja esimerkiksi kakkujen koristeena. Kuivatut kukat sopivat teeksi. Teenä puna-apilaa käytetään erityisesti vaihdevuosioireiden, esim. kuumien aaltojen hoitoon. Ihonhoidossa puhdistava ja pehmentävä. Hauduta kukista hoitava kasvovesi. Kasvovesi säilyy jääkaapissa 1-2vrk.

Upean aniliininpunainen horsmankukkamehu.


4. Päivänkakkara (Leucanthemum vulgarea) päivänkakkaraa pidetään syötävänä kukkana, mutta sen syötävyydestä löytyy myös ristiriitaista tietoa. Myrkytystietokeskus (2020) mukaan se on myrkytön, mutta itse pelaan varman päälle ja käytän sen kukan terälehtiä ja lehtiä salaatissa ja koko kukintoja lähinnä vesikannun ja ruokien koristeena. Päivänkakkaran lehdissä sanotaan olevan hieman kurkkua muistuttava maku, toiset löytävät siitä myös aavistuksen lakritsisuutta.
5. Siankärsämö (Achillea millefolium) kukinnot muistuttavat hieman kukkakaalia ja ovat väriltään joko valkoisia tai hempeän vaaleanpunaisia. Kukinnot ovat parhaimmillaan teeksi kuivattuna, mutta niillä voi maustaa myös rasvaista kalaa tai lihaa. Maku on mausteinen, hieman pippurinen. Teenä siankärsämö on kuuriluontoisena erinomainen vatsan ja vilustumisen oireiden hoitaja. Hoitaa turvottelevia jalkoja jalkakylpyinä.

Muista aina tarkistaa kasvien sopivuus itsellesi/perheenjäsenillesi. Käyttö omalla vastuulla.

Päivänkakkarasta löytyy hieman ristiriitaista tietoa.
LUONNONKUKKIEN KÄYTTÖ


Luonnonkukkia voit käyttää keittiössä monella tapaa. Tässä muutamia vinkkejä kukkien käyttöön:

  • Käytä kukkia ruokien koristelussa ja makua antamaan (esim. mesiangervo makeisiin jälkiruokiin, siankärsämö rasvaiselle kalalle/lihalle)
  • Tee maitohorsmasta tai mesiangervosta maistuvaa mehua
  • Kuivaa kukkia käytettäväksi talvella teenä
  • Sujauta kukkia jalkakylpyihin, erityisesti siankärsämö ja mesiangervo hoitavat väsyneitä jalkoja!

Kerrothan kommenteissa myös omat vinkkisi luonnonkukkien käyttöön!

Kukkaisaa heinäkuuta toivottaen,

Marja

Vastaa