Patoveden kierros ja Manginniemi, siinäpä mainio yhdistelmä päiväretkelle, varsikin jos kohdalle vielä sattuu lämmin kesäpäivä ja reppuun uikkarit. Meillä retkipäiväksi valikoitui puolipilvinen ja tuulinen sää, joka kyllä kirkastui auringon paisteeksi iltapäivän edetessä. Uikkarit eivät kuitenkaan tulleet mukaan, joten Manginniemen hiekkarannassa pitää palata nauttimaan joku toinen kerta.

Patoveden kierros on noin 8 km mittainen rengasreitti Vesannolla (katso kartta). Selkeästi keltaisin merkein merkattu reitti on helppokulkuinen, sillä se kulkee pääosin hiekkateitä ja metsäautoteitä pitkin. Reitin lähtöpiste Sonkarintien varrella, Tiitilänkylän uimarannalla. Uimarantaan ja reitille on tien varressa tienviitta. Parkkipaikalla on postilaatikko, josta voi napata mukaan reitin varrella olevat numeroidut nähtävyydet esittelevän kartan. Kartassa on mukavasti kerrottu alueen historiasta ja tämä oli oikein mukava lisä reitille!

Vaikka reitti kulkeekin tosiaan pääosin teitä pitkin, on se viihdyttävä kulkea. Reitin varrella voi ihastella historiallisia rakennuksia, upeita vanhoja puita, lintutornista lintuja, vanhaa lähdettä ja käärmekuusta. Tiedätkö muuten, mikä on käärmekuusi? Reitin varrella on myös monipuolinen ja rehevä kasvusto. Koivikossa lainehtiva, juuri kukintansa aloittelevan mesiangervopellon tuoksu oli huumaava! Keräilijänä suorastaan harmitti, ettei keräilykori tullut mukaan.

Jos eväitä mielii reitin varrella nauttia, voi sen tehdä puolimatkassa lintutornin luona olevalla nuotiopaikalla tai reitin lopussa uimarannan grillikatoksella. Molemmissa on myös huussit, jos hätä yllättää. 

Patoveden kierros on oikein mukava päiväretkikohde, joka on helppo kulkea. Pidä kuitenkin silmät auki käärmeiden varalta, sillä tiellä vastaan tuli auton alle jäänyt kyy.

MANGINNIEMI


Koska helppokulkuisen Patoveden kierroksen kulkenmiseen ei mennyt evästauosta huolimatta paljoa aikaa, päätimme paluumatkalla poiketa myös katsastamassa Tervossa sijaitsevan Manginniemen hiekkarannan. Manginniemeen ei ole tieltä selkeitä opasteita, mutta Google maps opasti paikalle hyvin. Loppuvaiheessa tien muuttuessa kapeaksi hiekkatieksi, alkoi kyllä hieman epäilyttää. Lopulta saavuimme kääntöpaikalta, johon auton voi hiljaisina päivinä saada parkkeerattua. Siitä rantaan lähtee leveä polku, opasteita ei täällä ole.


Perillä odotti juuri niin upea hiekkaranta, kuin netistä löytyvissä blogeissa oli kehuttu. Mutkikkaan niemen kärjestä löytyy kaksi upeaa hiekkarantaa molemmin puolin niemeä, keittokatos ja siisti huussi. Tänne on varmasti helppo tulla myös veneillen tai meloen ja siistit paikat suorastaan huusivat yön yli retkelle. Lämmin suositus myös tälle retkikohteelle, jonne myös lapsiperheiden on helppo suunnata.

Kesäisin retkiterveisin, Marja

P.S. Tässä hyvä retkikohde myös Retkihaaste 2022 heinäkuun retkelle, jonka teemana on retki veden äärelle.Vastaa