Puutarhan rohtokasvit blogissa esittelen sinulle viisi mausteyrttiä, joilla on myös terveyttä tukevia ominaisuuksia. Tiesitkö esimerkiksi, että persilja auttaa ilmavaivoihin ja että timjamista voit valmistaa oivallista yskänlääkettä? Omalta parvekkeeltasi tai kotipihaltasi saattaa siis löytyä minikokoinen kotiapteekki, josta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti! Blogin loppuun lisäsin myös muutaman vinkin yrttien säilömiseen ja käyttöön.

1. MINTTU

Minttuja on monia erilaisia lajikkeita mm. piparminttu, karjalanminttu ja viherminttu. Mintuista rohtona käytetään niiden versoja ja niistä valmistetaan myös eteerisiä öljyjä. Mintut estävät tulehduksia, viilentävät, virkistävät ja toisaalta myös rauhoittavat. Mintut (erityisesti piparminttu) lisäävät ruokahalua ja laukaisevat maha- ja suolikanavan kouristuksia sekä vähentävät kaasujen muodostumista. Minttu onkin hyvä apua suolisto-ongelmista kärsiville. Piparminttu on myös erinomainen apu päänsärkyihin, vilustumiseen ja väsymystiloihin. Sitä voidaan käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Kokeile minttua teenä, mausteena ja höyryhengityksessä. Eteerisenä öljynä piparminttu sopii päänsäryn hoitoon sekä ihoa hoitavana ja kipuja helpottavana käytettäväksi luonnonkosmetiikan ja ihoöljyjen valmistuksessa.

Piparmintun eteerinen öljy verkkokaupasta

Viilentävä viherminttu.

2. MÄKIMEIRAMI

Mäkimeirami tunnetaan tutummin oreganona. Se on monivuotinen puutarhan silmänilo, sillä se houkuttelee kukkiessaan luokseen runsaasti pölyttäjiä. Mäkimeiramista rohtona käytetään kukkivaa kasvia sekä sen eteeristä öljyä. Mäkimeirami on antiseptinen ja limaa irrottava rohto. Se lisää ruokahalua, helpottaa lihaskouristuksia ja tukee ruoansulatusta. Mäkimeirami on elimistöä vahvistava ja virtsaneritystä lisäävä rohto. Mäkimeirami on myös hyvä apu suun ja nielun tulehduksissa huuhteluvetenä. Käytä mäkimeiramia yrttiteenä ja mausteena. Viilennetty tee sopii suuvedeksi.

Kahdenlaista mäkimeiramia.

3. PERSILJA

Kaksivuotinen persilja on meillä Suomessa eniten viljeltyjä maustekasveja. Rohtona siitä käytetään sen lehtiä, siemeniä ja juurta. Persilja sisältää mm. C-vitamiinia ja rautaa ja se toimiikin luonnon antioksidanttina. Persiljaa käytetään vahvistamaan vatsaa ja lisäämään virtsaneritystä. Se auttaa ilmavaivoihin ja laukaisee kouristuksia. Kansanlääkinnässä persiljaa on käytetty myös kuukautisvaivoihin ja raikastamaan hengitystä. Käytä persiljaa yrttiteenä ja mausteena tai sujauta sitä smoothien sekaan. Persilja on parhaimmillaan tuoreena.

4. ROSMARIINI

Rosmariini on vaikea saada talvehtimaan ainakin täällä meidän korkeuksilla, mutta ruukussa sen voi saada kasvamaan myös sisätiloissa. Rohtona rosmariinista käytetään sen lehtiä ja eteeristä öljyä. Rosmariinilla on verenkiertoa ja elimistöä vahvistava vaikutus. Muiden edellä mainittujen rohtojen tapaan se lievittää kouristuksia, vähentää ilmavaivoja ja edistää ruoansulatusta. Rosmariinia käytettään myös irrottamaan limaa ja tuhoamaan bakteereja esimerkiksi poski- ja nenäontelontulehduksissa. Eteerisenä öljynä rosmariini sopii hermoston tasapainottamiseen, kipujen lieventämiseen ja lähimuistin virkistämiseen. Käytä rosmariinia teenä, mausteena, uutteena ja eteerisenä öljynä. Käyttöä pienille lapsille ei suositella.

Rosmariinin eteerinen öljy verkkokaupasta

Suloinen rosmariini.

5. TIMJAMI

Monivuotinen timjami on oma suosikkini maustekasvina. Se sopii erinomaisesti yhteen esimerkiksi tomaatin kanssa. Rohtona timjamista käytetään sen versoa ja eteeristä öljyä. Antiseptinen ja limaa irrottava timjami on erinomainen antioksidantti ja lääke vilustumisoireisin ja yskään. Lisäksi timjamia käytetään ruoansulatusongelmiin, ilmavaivoihin ja vatsan lihaskouristuksiin ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon. Käytä timjamia yrttiteenä, uutteena (likööri) ja eteerisenä öljynä.

Näiden lisäksi omassa puutarhassani kasvaa myös salviaa ja sitruunamelissaa, joista olen kirjoittanut jo aiemmin blogissa Nainen, tässä sinulle 7 kokeilemisen arvoista yrttiä.

Timjamia talveksi pakkaseen.

YRTTIEN KÄYTTÖ JA SÄILÖMINEN

Puutarhan rohtokasvit säilön monella eri tapaa riippuen niiden käyttötarkoituksesta. Maustamiseen käytettävät kuivaan tai pakastan. Pakastan yrttejä ihan sellaisenaan tai silppuan ne jääpalamuotteihin, jotka täytän oliiviöljyllä ja jäädytän rasioihin pakattaviksi kuutioiksi. Kuutioita on sitten helppo lisätä pannulle tai pataan. Oliiviöljy säilöö yrtit hyvin ja kestää pakastamista, mutta sulatettuna kuutiot on suositeltavaa käyttää heti. Tuoreita yrttejä voi myös surauttaa suolan kanssa sekaisin tehosekoittimella ja kuivata maistuvaksi yrttisuolaksi. Kuivattuja yrttejä käytän mausteina ja teenä ja maustamaan öljyjä. Yrttiöljyt kannattaa valmistaa kuivatuista yrteistä listeriariskin välttämiseksi. Yrteistä voi valmistaa myös alkoholiuutetta tai likööriä esimerkiksi yskänlääkkeeksi. Timjamiliköörin ohjeen löydät täältä. VINKKI! Yrttisuolat, -öljyt ja -liköörit ovat ihania joululahjoja,

Mitkä ovat omat lempiyrttisi ja kuinka säilöt ne talven varalle?
Maukasta loppukesää toivottaen, Marja

Puutarhan rohtokasvit blogissa lähteenä käytetty:
Raipala-Cormier V. Frantsila Luonnon Kotiapteekki. WSOY. 2019.
Vastaa