Shiatsu? Onko se jotain hierontaa? Kenelle se sopii ja miksi? Shiatsuhoitajana törmään säännöllisesti näihin kysymyksiin ja siksi ajattelinkin nyt avata shiatsua ja shiatsu-hoitoja yhden blogitekstillisen verran. Jos minun pitäisi kuvailla shiatsua muutamalla adjektiivilla, ne olisivat; kokonaisvaltainen, lempeä, rauhoittava ja vaikuttava. Moni pyytää myös vertaamaan shiatsua hierontaan, mutta sitä en mielelläni tee, koska kyseessä on täysin erilainen hoito, vaikka vaikutuksissa on myös paljon samaa. Käyn itse säännöllisesti molemmissa ja lisäksi vielä kiropraktikolla tai jäsenkorjaajalla, koen että erilaiset hoidot täydentävät hyvin toisiaan.

MITÄ ON SHIATSU JA MITÄ SEN AVULLA VOIDAAN HOITAA


Shiatsu on kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuva, Japanista peräisin oleva hoitomuoto, jonka avulla pyritään avaamaan kehon jännitteitä ja lukkoja akupisteitä ja akukanavia (meridiaaneja) käsittelemällä. Kiinalainen lääketiede shiatsun taustalla on tuhansia vuosia vanhaa ja alunperin sen tavoitteena ei ole ollut hoitaa sairauksia, vaan edistää sairauksia ehkäisevää elämäntapaa. Siihen perustuvan ajattelun mukaan kivut ja kylmyys ovat oireita epätasapainossa olevasta tai tukkeutuneesta energian virtauksesta, joka Shiatsu-hoidon avulla pyritään saamaan taas liikkeelle. Japanin terveysministeriön määritelmän mukaan shiatsu on manipulaatiohoito, joka tehdään ilman apuvälineitä peukaloilla, sormilla ja kämmenillä paineen aikaansaamiseksi iholla. Shiatsusta löytyy erilaisia tyylisuuntia, Frantsilassa opiskelemani tyyli on hidasta ja rauhoittavaa, “Yin -tyylistä” shiatsua.

MITÄ SHIATSUN AVULLA VOIDAAN HOITAA

Shiatsu-hoidon tavoitteena on korjata sisäisiä häiriötiloja, parantaa ja ylläpitää terveyttä sekä hoitaa terveysongelmia. Shiatsun avulla voidaan hoitaa muun muassa hartia- ja niskaseudun vaivoja, selkävaivoja, päänsärkyjä, ruoansulatusongelmia, stressiä ja uniongelmia. Hoitamalla kivun tai sairauden syytä saadaan elvytettyä ihmisen alkuperäinen terveys ja tasapaino.


Shiatsussa käytetään akupainantaa.

MILLAINEN ON SHIATSU HOITO JA MITEN SE VAIKUTTAA


Shiatsu -hoito on hyvin kokonaisvaltainen hoito, jossa käydään läpi kaikki kehon osa-alueet (tai osa-alueita) akupisteitä ja -kanavia (meridiaaneja) käsitellen. Shiatsu sanana (japaniksi shi=sormi, atsu=painaa) tarkoittaa sormilla painantaa ja hoidossa käytetäänkin pääsääntöisesti painantaa ja venytyksiä, jonkun verran myös hierovia otteita. Painannassa käytetään peukaloa, kämmentä, kyynärvartta ja jopa jalkoja. Painallusten voimaa ja venytysten syvyyttä säädellään asiakkaan mukaan. Shiatsu -hoito saa tuntua, mutta ei aiheuttaa kipua. Hoito tehdään pääosin vaatteiden päältä, joten shiatsuun kannattaa pukeutua esimerkiksi puuvillaisiin, löysiin ja mukaviin vaatteisiin.

MILLAISIA VAIKUTUKSIA SHIATSULLA ON

Me olemme kaikki erilaisia, joten myös ihmisten kokemukset hoidosta ja sen vaikutuksista vaihtelevat. Osa kokee jo hoidon aikana vahvoja tuntemuksia, osalle vaikutus on lähinnä rentouttava. Haluaisin kuitenkin sanoa, että shiatsu on kokonaisvaltainen hoito, joka vaikuttaa ihmiseen monella eri tasolla. Energian päästessä virtaamaan vapaasti keho tasapainottuu ja ihmisen oma elinvoima nousee. Hoito helpottaa kipuja ja jännityksiä, vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja elvyttää verenkiertoa. Olen jo muutaman kerran saanut kuulla kommentin kaappiin jääneistä villasukista kun veri on lähtenyt kiertämään palelevissa varpaissa.


Shiatsussa käytetään myös erilaisia venytyksiä.

HOITOON SAAPUMINEN JA HOIDON ESTEET


Ensimmäiseksi hoidoksi suosittelen yleensä 90 minuutin hoitoa. Ensimmäisen hoitokerran alussa täytetään lomake, jossa käydään vielä läpi asiakkaan terveydentilaa. Pue hoitoon rennot ja mukavat, löysät vaatteet. Hoitoon ei kannata tulla täydellä vatsalla, eli jätä ruokailun ja hoidon väliin tarpeeksi aikaa. Ota mukaan iloinen ja avoin mieli ja tule nauttimaan hoidosta. Hoidon jälkeen ota rennosti, pidä keho lämpimänä ja muista juoda vettä. Hoidon voit varata nettiajanvarauksen kautta täältä. Teen hoitoja Toivalassa ja muutamana päivänä kuukaudesta Studio Tempon tiloissa Kuopion keskustassa.

KUINKA USEIN HOIDOSSA OLISI HYVÄ KÄYDÄ

Jos shiatsulla lähdetään hoitamaan akuuttia ongelmaa, esimerkiksi niska- ja hartiaseudun jännityksiä, suosittelen muutaman viikon aikana tehtävää kolmen hoitokerran sarjaa, jonka jälkeen voi halutessaan siirtyä ylläpitävään rytmiin ja käydä hoidossa 4-6 viikon välein. Shiatsu on myös hyvin rauhoittava ja rentouttava hoito, joten jo yksittäinen hoitokerta voi tuoda apua kiireiselle ja kireälle keholle ja mielelle. Kolmen ja viiden hoitokerran sarjat erikoishintaan kun teet varaukset ensimmäisen hoitokerran yhteydessä!

HOIDON ESTEET

Shiatsun kontraindikaatioita (hoidon esteitä) ovat valtimokovettumatauti, verenvuototauti, aktiivinen reuma ja kihti, syöpäsairaudet, akuutit tulehdukset ja vammat, infektiot, keinotekoiset verisuonet ja kuume. Hoitoa ei tehdä myöskään päihteiden vaikutuksen alaisena olevalle. Raskaus ei ole hoidon este, mutta raskauden aikana hoitoa kevennetään ja tietyt akupisteet jätetään käsittelemättä. Huom! Ethän tule hoitoon otettuasi vahvoja kipulääkkeitä. Jos sinut on juuri rokotettu, varaa hoidon ja rokotuksen välin vähintäänkin viikon verran aikaa.

Lämpimästi tervetuloa,

Shiatsuhoitaja Marja, Luonnon mukaan

Julkaistu 12.3.2020. muokattu 27.09.2021.


Vastaa