Jukaistu 6.3.2020, päivitetty 18.6.2020.

Ihanaa olla nainen! Vai onko sittenkään? Tänäänkin joku meistä kärsii kuukautiskrampeista, joku iho-oireista ja kolmas vaihdevuosien hikoilusta ja kuumista aalloista. Kokosin tähän blogitekstiin seitsemän naisille sopivaa yrttiä, joidenka avulla voi hoitaa ja ehkäistä edellä mainittuja vaivoja. Toki muitakin naisille sopivia yrttejä on olemassa, mutta valitsin tähän sellaisia, joiden kasvattaminen onnistuu ihan kotipuutarhassa tai joita voit helposti kerätä kuivattavaksi ja säilöttäväksi metsistä ja pelloilta. Ja vastatakseni alun kysymykseen, KYLLÄ, kaikesta huolimatta on ihanaa olla nainen.

POIMI PUUTARHASTA – KAMOMILLA, SALVIA, RUUSU JA SITRUUNAMELISSA


KAMOMILLA (MYÖS PIHASAUNIO)

Kamomilla tunnetaan lähinnä sen rauhoittavasta vaikutuksesta, mutta jo muinaiset egyptiläiset, kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät kamomillaa naistenvaivoihin, sillä signatuuriopin mukaisesti ontto mykerö vastasi kohtua. Kamomilla laukaisee sileiden vatsalihasten kouristuksia ja rauhoittaa vatsaa, joten se sopii hyvin esimerkiksi kuukautiskipujen hoitamiseen. Se on myös erinomainen apu hermostuneisuuteen, ahdistukseen ja hysteriaan. Kamomillalla hoidetaan vaihdevuosioireita ja sen sanotaan uudistavan ihoa. Rohtona käytetään kamomillan kukkia. Kamomillaa voi käyttää yrttiteenä, hierontaöljynä, hauteina ja kylvyissä. Hauteen voi tehdä esimerkiksi kastamalla pyyhkeen jäähtyneeseen teehen ja asettamalla sen vatsalle. Huomioithan, että asterikasveille herkistyneille kamomilla voi aiheuttaa oireita.

Kaunis kamomilla.

SALVIA

Salvia on saanut nimensä latinankielisistä sanoista sanoista “salvare” parantaa ja “officinalis” lääkkeenä käytetty. Salviaa arvostetaan erityisesti hieneritystä vähentävänä rohtona ja siksi se sopii erinomaisesti estämään vaihdevuosien liikahikoilua ja kuumia aaltoja. Salviaa käytetään myös kuukautiskipuihin ja vähentämään maidon eritystä imetyksen loppuvaiheessa. Rohtona käytetään salvian tuoreita tai kuivattuja lehtiä, mutta varsinkin vaihdevuosioireita hoidettaessa tee nautitaan viileänä. Lisäksi sitä voidaan käyttää eteerisenä öljynä. Salviaa ei suositella raskaana oleville.

RUUSU

Rakkauden symbolia ruusua pidetään naisellisuutta vahvistavana kukkana ja se vahvistaa sekä mielialaa että seksuaalista halukkuutta. Ruusun sanotaan myös parantavan ihoa ja hidastavan vanhenemista. Täydellistä! Ruusuista rohtona käytetään meillä Suomessa mm. koiranruusua, kurtturuusua ja luonnonvaraista metsäruusua. Rohdoksi käytetään punaisten ruusujen terälehtiä. Ruusun terälehdistä voi tehdä teetä ja niitä voi lisätä sellaisenaan salaatteihin ja jälkiruokiin. C-vitamiinipitoisista ruusunmarjoista taas voi valmistaa jauhetta, teetä tai hilloa. Ruusun lehtiä voi sujauttaa jalkakylpyyn tai kuivata talveksi tuoksupussukoiksi. Ruusun eteeristä öljyä voidaan sekoittaa hierontaöljyyn ja hieroa sillä alaselän aluetta. Kokeile myös Frantsilan ihanaa Rose Body Butter -vartalovoita.

SITRUUNAMELISSA

Tämä ihanan tuoksuinen ja voimakkaan makuinen yrtti on yksi kotipuutarhan suosikeista. Sitruunamelissa on rauhoittava yrtti ja sitä käytetään apuna nukahtamisvaikeuksissa. Lisäksi sitruunamelissaa käytetään kuukautis- ja vaihdevuosivaivoihin. Rohtona käytetään sen lehtiä ja eteeristä öljyä. Lehtiä voi syödä tuoreena tai kuivata käytettäväksi teessä. Itse lisään sitruunamelissaa kesällä jälkiruokiin ja maustan sillä juomavettä. Kokeile sitruunamelissaa myös grilliruokien mausteena. Kosmetiikassa sitruunamelissa on antiseptinen ja ihoa kirkastava yrtti ja sitä voikin käyttää kylvyissä ihon puhdistamiseen.

KERÄÄ TALTEEN KESÄLLÄ – SIANKÄRSÄMÖ, VADELMA JA POIMULEHTI


SIANKÄRSÄMÖ

Suomalaisessa kansanlääkinnässä siankärsämö on todellinen tuhattaituri, jota myös naistenyrtiksi kutsutaan. Siankärsämöllä on lääkitty muun muassa epäsäännöllisiä ja liian runsaita kuukautisia, kuukautiskipuja, valkovuotoa ja vaihdevuosivaivoja. Vaihdevuosivaivoista siankärsämöä käytetään erityisesti turvotuksiin. Rohtona käytetään siankärsämön kukintoja ja lehtiä sekä tuoreena että kuivattuna ja siankärsämö on yksi oman kotiapteekkini peruspilareista. Sen kukintoja voi käyttää teessä, mausteena tai niistä voi tehdä tinktuuraa. Lehtiä puolestaan voi kuivata viherjauheisiin tai käyttää mausteena. Sujauta siankärsämöä myös jalkakylpyihin! Nainen, älä jätä tätä keräämättä kesällä!

Vaselmatee
Maistuva, rauhoittava ja hoitava vadelmatee.

VADELMA

Kirjoitin jo aiemmin vadelmasta flunssan hoitajana, mutta vadelmalla on myös valtavasti vaikutuksia, jotka sopivat erityisesti meille naisille. Vadelman lehdet tuovat apua kivuliaisiin, runsaisiin kuukautisiin ja PMS-oireisiin ja edesauttavat ovulaatiota. Vadelman vaikuttavat aineet sekä rauhoittavat että stimuloivat kohtua ja jouduttavat supistuksia ja helpottavat näin ollen synnytystä ja auttavat toipumaan siitä. Näiden lisäksi vadelman sisältämä biotiini antaa kiiltoa hiuksille ja parantaa ihon kimmoisuutta. Todellinen aarre siis! Rohtona vadelmasta käytetään sekä sen marjoja että lehtiä. Lehdistä voi tehdä teetä, joka auttaa rauhattomuuteen ja unettomuuteen illalla. Vadelman nuoria lehtiä voi lisätä esimerkiksi salaattiin. Marjat ovat erinomaisia sellaisenaan, hillona tai mehuna.

POIMULEHTI

Jo poimulehdelle annetut nimet, englanninkielinen nimi Lady´s Mantel, saksankielinen Frauens Mantel ja kotimainen “naisen paras ystävä” kertovat sen maineesta naisten rohtona. Mainetta sillä on myös ikuisen nuoruuden antajana ja tarujen mukaan aateliset keräsivät sen pisarointinestettä peseytyäkseen sillä. Poimulehden uskotaan tasapainottavan naishormonien tasoja ja sitä käytetään kuukautiskipujen, liian runsaiden, usein toistuvien ja epäsäännöllisten kuukautisten hoitoon. Poimulehden uskotaan myös helpottavan synnytystä ja auttavan maidoneritystä jos sitä nautitaan teenä raskauden loppuvaiheessa. Sillä voidaan hoitaa synnytyksen jälkeisiä vaurioita ja siitä on apuna vaihdevuosivaivoissa. Ja kirsikkana kakun päällä poimulehteä käytetään myös painonhallinnan apuna. Poimulehdestä rohtona käytetään sen lehtiä ja kukintoja. Sitä voi käyttää teenä, lisätä jalkakylpyihin, sen lehtiä voi kuivata viherjauheeksi ja siitä voi valmistaa öljyjä, tinktuuraa ja voiteita. Sen kukintoja voi kuivata tai lisätä tuoreena salaattiin.

Poimulehti
Kaunis poimulehti.

Jos olet jo kokeillut jotakin näistä rohdoista, niin olisi mukava kuulla, minkälaisia vaikutuksia olet havainnut. Tai jos sinulla on jakaa oma vinkki, niin jaathan sen vaikka kommentoimalla tätä julkaisua.

Rakkaudella Marja

P.S. Nainen, muista myös ihanat naisille sopivat eteeriset öljyt!


Lähteinä käytetty:
Piippo S. Suomen Luonnon Lääkekasvit. Tammi. 2018.
Raipala-Cormier V. Frantsila Luonnon Kotiapteekki. WSOY. 2019.

Frantsilan tuotteita on postauksessa käytetty siksi, että opiskelen Frantsilassa ja käytän tuotteita omassa työssäni. Tuotteet ovat siten tuttuja ja voin niitä suositella.

Vastaa