Kesän eteeriset öljyt esittelee viisi eteeristä öljyä, joita käytän itse kesällä eniten. Kesällä, tulielementin aikaan kallistun kukkaistuoksuihin ja sitruksiin ja huomasin tätä kirjoittaessani, että minua viehättävät kesällä myös puumaiset tuoksut. Käytän eteerisiä öljyjä kesällä erityisesti hoivaamaan ihoa ja päänahkaa ja karkottamaan hyttysiä ja hirvikärpäsiä. Frantsilan perustaja Virpi Raipala-Cormierin vinkkaa myös teepuun eteerisen öljyn karkoittavan paarmoja, joita meillä tallilla riittää. Hevosiin en öljyjä uskalla suoraan kokeilla, mutta itseeni aion teepuun öljyä hieman sipaista tallille seuraavan kerran suunnatessa.

1. JÄLLEEN KERRAN LAVENTELI

Laventeli tasapainottaa ailahtelevaa mielialaa, rauhoittaa mielen ennen nukkumaanmenoa ja auttaa vatsan toiminnan tasapainottamisessa. Laventelia hyödynnetään myös rauhoittamaan tulehtunutta ihoa. Kokeile laventelia hyönteisen pistoihin, pieniin palovammoihin tai auringonpolttamiin.
Laventelin lisäksi Frantsila valmistaa laventelisalvaa, joka on myös oiva apu edellä mainittuihin vaivoihin ja kulkee kätevästi mukana käsilaukussa tai rinkan taskussa. Huom! Laventeli ei sovi jatkuvaan käyttöön henkilölle, jolla on matala verenpaine.

Laventelin eteerinen öljy 11,50€
Laventelisalva 13,50€

Laventeli rauhoittaa hyttysen puremia ja palanutta ihoa.

2. RUUSUINEN PALMAROSA

Kesällä tartun mielelläni kukkaistuoksuihin, talvella ne tuntuvat jotenkin liian imeliltä. Yksi suosikeistani on tuoksultaan makean kukkainen ja ruusuinen palmarosa. Se sopii käytettäväksi kesällä esimerkiksi ihonhoidossa, sillä se tasapainottaa ja kosteuttaa kaikkia ihotyyppejä, hillitsee talineritystä, virkistää väsynyttä ihoa ja silottaa pieniä juonteita. Se hoitaa erityisen tehokkaasti kuivaa ihoa. Lisää öljyä eteeristen öljyjen kanssa yhteen sopivaan ihoöljyyn tai perusvoiteeseen ja käytä hoitamaan kuivaa ihoa.

Palmarosan eteerinen öljy 10,50€

3. PEHMEÄ PETITGRAIN

Petitgrain-öljy höyrytislataan appelsiinipuun lehdistä ja nuorista oksista. Sen tuoksussa on aavistus metsäisyyttä. Petitgrain-öljyllä on rasvaista ihoa ja päänahkaa tasapainottava vaikutus ja se auttaa hillitsemään liiallista hikoilua. Sitä on perinteisesti käytetty myös hermostuneisuuteen, unettomuuteen, uupumukseen ja pahaan oloon. Kokeile shampoon sekaan hoitamaan päänahkaa tai laita illalla tippa tuoksulyhtyyn rauhoittamaan mieltä ja kehoa.

Petitgrain eteerinen öljy 8,90€

Sitronella- ja teepuuöljy sopivat molemmat hyttysten karkottamiseen.

4. RAIKAS SITRONELLA

Sitronellan eteerinen öljy höyrytislataan sitruunaruohosta. Sitä käytetään paljon luonnon kosmetiikassa ja olet saattanut törmätä sen tuoksuun myös erilaisissa hyttyskarkoteissa. Olen testannut sitä kesän mittaan itikoiden karkottamiseen ja vahvana öljysekoitteena se toimii itikoihin (1 rkl öljyä, 10-15 tippaa sitronellaa). Sitronellaa sisältävää öljysekoitusta voi käyttää myös esimerkiksi raikkaana luonnonmukaisena deodoranttina. Käytetään myös päänsärkyihin.

Sitronella eteerinen öljy 8,90€

5. TEHOKAS TEEPUU

Liikun paljon luonnossa ja mukanani kulkee varsinkin loppukesästä laventelin ja sitronellan ohessa pullo myrttipuun lehdistä valmistettua, öljyyn laimennettua teepuuöljyä. Teepuuöljy on luonnonmukainen tapa karkottaa hyönteisiä ja hirvikärpäsiä ja sipaisen sitä esim. niskaan, nilkkoihin ja ranteisiin. Lisäksi antiseptistä teepuuöljyä käytetään jalka- ja kynsisienen, syylien, hyönteisten pistojen ja huuliherpeksen hoitoon. Teepuuöljyn kanssa on oltava varovainen, sillä se voi laimentamattomana polttaa ihoa.

Teepuun eteerinen öljy 11,50€

Kasveista valmistettuja, aitoja eteerisiä öljyjä käytetään ulkoisesti ja ne tulee laimentaa ennen käyttöä. Laimennus tehdään esim. öljyyn, suolaan, saippuaan tai shampooseen, ei veteen. Perusohje 1-2 tippaa per rkl öljyä/shampoota, hyttyskarkotteissa olen käyttänyt isompia määriä. Käyttö aina omalla vastuulla.

HUOM! Jos sinulla on sairauksia tai olet raskaana, tarkista aina mahdolliset öljyjen käyttöön liittyvät varoitukset valmistajalta ja jos olet epävarma, kysy öljyjen käytöstä koulutetulta ammattilaiselta.

Lisää vinkkejä aromaterapian ja eteeristen öljyjen hyödyntämiseen löydät aiemmin blogiin kirjoittamistani teksteistä, kirjoita vain hakukenttään eteeriset.

Aurinkoista ja itikatonta kesää kaikille,

rakkaudella Marja

Lähteenä käytetty:
Raipala-Cormier V. Frantsila Luonnon Kotiapteekki. WSOY. 2019.
Frantsilan kotisivut: https://frantsila.com/
Vastaa