Vaihdevuodet, menopaussi, naisten oireet… Mistä apua vaihdevuosiin? Viime aikoina olen lukenut paljon vaihdevuosista, sillä alan itsekin lähestyä ikää, jolloin vaihdevuosioireet alkavat nostaa päätään. Vaihdevuodet sijoittuvat yleensä 40 ikävuoden loppuun ja 50 ikävuoden alkuun. Vaihdevuosien myötä kuukautiset jäävät pois ja estrogeeni- eli naishormonitaso laskee. Muutosten hyväksyminen voi tuntua osalle meistä vaikealta, mutta muutoksesta voi löytää myös positiivista. Vaihdevuosien myötä jatkuvat, ala- ja ylämäkiä aiheuttavat hormonaaliset muutokset tasaantuvat ja elämässä alkaa uusi tasaisempi ja henkisempi vaihe.

Kiinalaisessa lääketieteessä vaihdevuosioireiden taustalla katsotaan olevan tulen lisääntyminen kehossa. Tuli on yksi viiden elementin teoriaan liittyvistä elementeistä ja sisäelimistä ja meridiaaneista siihen liittyy mm. sydän. Tyypillisiä vaihdevuosien oireita ovat kuumat aallot, sydämen tykytykset, yöhikoilu, voimakkaat mielialan heilahtelut, unettomuus, hermostuneisuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus ja ärtymys. Vaihdevuosiin voi liittyä myös lihas- ja nivelkipuja sekä painon nousua. Tulielementtiä ja sen leimahtelua rajoittaa vesielementti, johon kuuluvat sisäelimistä munuaiset ja kehon alueista alaselkä ja jalkaterät. Kokosin tähän blogiin luonnonmukaisia vinkkejä vaihdevuosioireiden helpottamiseen huomioiden myös yllä mainitut elementit.

Viileänä nautittava salviatee auttaa kuumiin aaltoihin.

HOIDA JA HELLI MIELTÄ JA KEHOA

  • Eteerisistä öljyistä vaihdevuosiin sopivat erityisesti pelargoni, roomalainen kamomilla, ruusu ja ylang ylang. Pelargoni tasapainottaa hormonitoimintaa, aktivoi lymfaa ja auttaa turvotuksiin, kamomilla auttaa hermostuneisuuteen, ahdistukseen ja hysteriaan, ruusu kohottaa naisen elinvoimaa ja tasapainottaa hormoneja ja ylang ylang auttaa mielen jännityksiin ja herättää seksuaalista mielenkiintoa. Lue myös Seitsemän eteeristä öljyä naisille.
  • Ärtyneisyyteen ja masennukseen käyvät sisäisesti käytettynä mäkikuisma, kauranverso ja sitruunamelissa. Yöheräilyyn ja mielen myllerrykseen auttavat myös Frantsilan Tyyneyden tipat, joiden teho perustuu luomukauranverso-uutokseen. Kuisma on apteekkirohdos, eikä se sovellu käytettäväksi kaikkien lääkkeiden kanssa eikä valoherkille.
  • Kuumia aaltoja hoitavat teenä nautittuna puna-apila ja erityisesti salvia, josta on apua hikoiluunkin. Sitä käytetään myös yrttiuutteena ja Frantsila onkin kehittänyt salviasta erityisesti vaihdevuosioireisiin sopivan Pohjan Akka -uutteen. Salvia sopii käytettäväksi myös jalkakylvyissä.
  • Kehoa kannattaa hoitaa hieromalla alaselkää ja ristiluun aluetta sekä navan ja häpyluun välistä aluetta tai käymällä akupunktiossa, hieronnassa, shiatsussa tai vyöhyketerapiassa.
  • Käytä turvotuksiin apilaa, koivua, nokkosta, siankärsämöä ja/tai voikukka teenä sekä kylpyinä. Erityisesti suosittelen siankärsämöjalkakylpyjä. Frantsilan tuotteista nestettä poistaa hyvin myös Lähde-yrttitee.
  • Nivelongelmiin ja kulumiin sekä alaselän kipuihin sopivat kuismaöljy sekä rosmariinin eteerinen öljy sekoitettuna hierontaöljyyn. Hiero öljyä kipuilevalle alueelle ja jos lämpö tuntuu hyvälle, aseta päälle lämpöpakkaus.
  • Hoida kuivuvia limakalvoja käyttämällä sisäisesti hyvälaatuisia öljyjä. Emättimen oheneville, kirveleville ja kuiville limakalvoille sopii kehäkukkaöljy tai -voide.
  • Vaihdevuosien oireisiin voi liittyä myös osteoporoosi, jota voi torjua käyttämällä lisäkalkkia ja D-vitamiinia ja yrteistä nokkosta ja peltokortetta.
Frantsilan uutteet, jotka sopivat vaihdevuosioireisiin.

TERVEET ELÄMÄNTAVAT AUTTAVAT

Terveellisten elämäntapojen merkitystä hyvinvoinnille ja terveydelle ei voi liikaa korostaa. Myös vaihdevuosioireiden hoidossa niillä on suuri merkitys. Kasvisvoittoiseen ruokavalioon panostaminen helpottaa oireita ja esimerkiksi marjoissa ja siemenissä on kasviestrogeenien lisäksi monia muita hyödyllisiä asioita, kuten antioksidantteja, vitamiineja ja kuituja. Yksi vinkki, jonka olen lukenut nyt jo useammasta lähteestä, varsinkin saksankielisistä, on granaattiomenamehu. Granaattiomenan siemenissä on kaikista kasveista eniten estrogeeniä ja sen sanotaan auttavan vaihdevuosioireisiin.

Sydäntä hoitava, sykettä nostava säännöllinen liikunta on tärkeää. Hyvää apua saa myös kehoa avaavasta ja mieltä rauhoittavasta yin-joogasta, joka auttaa vahvistamaan naisille tärkeää lantion aluetta. Lantion alueen vahvistamiseen naisten tosin kannattaa panostaa jo ennen vaihdevuosioireiden alkamista.

Vältä näitä! Vaihdevuosien oireita, kuten hikoilua lisäävät ylipaino, kahvi, tupakointi ja mausteiset ruoat. Myös stressi ja liiallinen työnteko voivat pahentaa vaihdevuosioireita.

Iloa ja valoa kaikille vaihdevuosioireista kärsiville ja meille vaihdevuosiin valmistautuville,

Marja

Osa blogissa mainituista tuotteista on saatavilla kauttani verkkokaupasta tai Frantsilasta, teen tilauksia noin joka toinen kuukausi. Tuotteet voi noutaa Toivalasta tai ne kulkeutuvat Kuopion keskustaan. Myös postitus onnistuu.

Julkaistu alunperin 17.3.2021, päivitetty 1.6.2023.

Lähteenä käytetty:
Hytönen E.; Lohikäärmeen lääketiede I Kiinalaisen lääketieteen perusteet. 2010. Ming-Men Oy
Raipala-Cormier V. Frantsila Luonnon Kotiapteekki. WSOY. 2019.
Raipala-Cormier V. Opintomateriaalit ja luennot fytoterapia. 2020.
Frantsilan kotisivut: https://frantsila.com/
Vastaa