Kehäkukkaöljy on ihana ihoa hoitava öljy, jonka valmistaminen on todella helppoa. Myös kamomilla, laventeli, mäkikuisma ja ruusu sopivat loistavasti öljyjen valmistukseen. Jos et vielä ole kokeillut öljyjen valmistusta, nyt on hyvä aika.

Kehäkukkaöljyä varten tarvitset:

  • haluamasi määrän tuoreita/kuivattuja kehäkukan kukintoja
  • luomu oliiviöljyä, myös rypsi- tai auringonkukkaöljy käy
  • ison, mielellään tumman lasipurkin
  • harsokangasta

Tällä kertaa tein pienen määrän öljyä kehäkukan tuoreista kukinnoista. Jos haluat öljystä vahvempaa, voi kukinnot ensin kuivata ja murskata. Kuivatuista kukinnoista öljyä voi valmistaa myös talvella. Öljyn valmistuksessa voi käyttää joko tätä hidasta menetelmää, jossa öljyn annetaan tekeytyä rauhassa auringon valossa muutamia viikkoja tai öljyn voi valmistaa muutamassa tunnissa vesihauteessa tai uunissa.

Silppua kehäkukat pieneksi.

Aloita öljyn valmistus keräämällä öljyyn käytettävät kukinnot. Kukat kerätään mielellään aamupäivällä, kuivalla säällä. Ne leikataan joko veitsellä tai saksilla mahdollisimman pieneksi silpuksi, halutessaan ne voi murskata myös tehosekoittimella. Itse tykkään käyttää veistä, saan samalla mukavan tuoksun ja kukkien vaikutuksen sormenpäihin.

Pieneksi leikatut kukinnot laitetaan tummaan lasipurkkiin tai jos tummaa lasipurkkia ei ole saatavilla, myös kirkas lasipurkki käy. Kirkasta purkkia ei kuitenkaan ole hyvä asettaa suoraan auringon valoon kehäkukkien sisältämän karoteenivärin takia, joka katoaa suorassa auringonpaisteessa. Vinkki! Jos sinulla ei ole tummaa lasipurkkia saat sellaisen, kun leikkaat sen ympärille mustista sukkahousuista suikaleen.

Peitä kehäkukat luomuöljyllä.

Lasipurkissa olevien kukintojen päälle kaadetaan luomuöljyä siten, että öljyn reuna nousee vähintäänkin yhden sentin kukkien yli. Kun öljyä kaataa purkkiin kukat tosin nousevat kellumaan, joten lisättävän öljyn määrä täytyy arvioida silmämääräisesti. Kuivatut kasvit ovat vahvempia, joten öljyä voi laittaa reilummin.

Lopuksi lasipurkki peitetään harsokankaalla niin, että kukissa oleva vesi pääsee haihtumaan, eivätkä kukat pääse homehtumaan. Sitten öljypurkki asetetaan sopivaan aurinkoiseen paikkaan noin kahdeksi viikoksi ja sitä ravistellaan muutaman kerran päivässä, aina ohi kuljettaessa. Jos käytät kirkasta lasipurkkia, pidä se varjoisammassa paikassa.

Peitä kehäkukkaöljy harsokankaalla.

Kahden-kolmen viikon kuluttua kehäkukkaöljy siivilöidään. Kukkamassasta kannattaa puristaa viimeinenkin pisara öljyä talteen. Tämän jälkeen öljyn voi antaa vielä seisoa muutaman päivän ajan purkissa, jotta loppukin vesi haihtuu ja mahdollinen sakka laskeutuu purkin pohjalle. Tämän jälkeen puhdas öljy pullotetaan ja se säilytetään viileässä. Viileässä öljy voi säilyä jopa muutaman vuoden ajan.

KEHÄKUKKA ROHTONA


Kehäkukka (Calendula Officinalis) on ihana rohtokasvi. Se on varsinainen ihon ystävä, joka sisältämiensä karotenoidien ansiosta ehkäisee myös tulehduksia. Kehäkukkaöljyä/-voidetta voidaankin käyttää ihottumien, auringonpolttamien ja haavojen hoidossa, mutta myös ihon hellijänä. Kehäkukka sopii myös suun tulehdusten hoitoon. Kansanlääkinnässä kehäkukkaa on käytetty muun muassa vertapuhdistavana rohtona, maksarohtona ja matolääkkeenä. Sisäisesti kehäkukkaa voi käyttää teenä tai sen lehtiä voi sujauttaa salaattiin ja leivonnaisiin.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kehäkukka on asterikasvi ja se voi aiheuttaa allergisia oireita asterikasveille allergisille. Kehäkukkaa ei suositella myöskään raskaana oleville.

Kehäkukka kukkii kauniin oranssina.

Rohkeasti kokeilemaan erilaisten öljyjen valmistusta. Ja jos sinulla on jakaa oma vinkki ihanien öljyjen valmistukseen, jaathan sen vaikka kommentoimalla tätä julkaisua.

Jos yrttien ja kukkien käyttö kiinnostaa, lue myös Nainen, tässä sinulle 7 kokeilemisen arvoista yrttiä

Rakkaudella Marja


Lähteinä käytetty:
Raipala-Cormier V. Frantsila Luonnon Kotiapteekki. WSOY. 2019.


Vastaa