Kevään eteeriset öljyt blogista saat viisi vinkkiä eteerisiin öljyihin, jotka sopivat mielestäni hyvin kevääseen. Kevään öljyvalinnoissa olen huomioinut puuelementin ajanjakson, joka saattaa oireilla kehossa erilaisina lihasjumeina ja -kramppeina, päänsärkyinä ja uniongelmina. Lisäksi olen nostanut mukaan muutaman oman suosikkini, joiden tuoksu puhuttelee minua erityisesti keväällä. Tällaisia öljyjä ovat esimerkiksi raikkaat sitrukset. Esittelyssä olevat öljyt ovat kotimaisen Frantsilan tuotteita ja käytän niitä myös hoitoja tehdessä. Suurin osa öljyistä on saatavilla verkkokauppastani. Esiteltyjen öljyjen hinnat vaihtelevat 7,90-14,90€ välillä. Muita laadukkaita ja aitoja eteerisiä öljyjä valmistavat esimerkiksi Farfalla, Feeling, Plant Therapy, Primavera ja Taoasis. Jos eteeriset öljyt kiinnostavat ja haluat oppia niistä lisää, tutustu keväällä järjestettäviin tuoksupajoihin.

1. MONIPUOLINEN GREIPPI

Greipin kuoresta kylmäpuristettu eteerinen öljy on raikkaan sitruksinen, mutta hieman makea. Greippi virkistää mieltä, parantaa keskittymiskykyä, auttaa kehoa puhdistumaan kuona-aineista ja hellii ihoa. Raikas greippi sopii myös PMS-oireiden hoitoon ja selluliitin karkoitukseen. Käytä greippiöljyä tuoksulyhdyssä, aromakoruissa ja hierontaöljyissä. Huom! Fototoksinen öljy, ei paljaaksi jäävälle iholle ennen auringonvaloon menoa!

Greipin eteerinen öljy 10,50€

2. KUKKAINEN KAMOMILLA

Kevään eteeriset öljyt sisältävät sitruksisten tuoksujen lisäksi myös aavistuksen kesän kukkaloistoa. Lähes kaikki tunnistavat kamomillan mieltä rauhoittavana ja tyynnyttävänä kasvina. Sillä ja sen eteerisellä öljyllä on kuitenkin myös ihoa pehmittävä, uudistava ja rauhoittava vaikutus ja se lievittää puuelementtiin liittyviä lihaskramppeja. Sekoita muutama tippa kamomillaa ruokalusikalliseen neutraalia ihonhoitoöljyä tai luomu oliiviöljyä ja hiero öljyä kipuileville alueille. Kokeile myös kantapäiden kovettumiin.

Roomalainen kamomilla eteerinen öljy 14,90€

Rauhoittava ja ihoa hoitava roomalainen kamomilla.

3. LEMPEÄ LAVENTELI

Aiheuttaako valon lisääntyminen rauhattomuutta ja uniongelmia? Kokeile silloin laventelia. Laventeli on kaikkien eteeristen öljyjen äiti. Se tasapainottaa ailahtelevaa mieltä, rauhoittaa mielen ennen nukkumaanmenoa ja laukaisee lihasjännityksiä. Laventelia käytetään myös päänsärkyihin. Käytä laventeliöljyä tuoksulyhdyssä tai tuoksukivessä yöpöydällä tai laita tippa laventelia tyynyliinaan. Laventeli sopii myös lähes kaikkeen luonnonkosmetiikkaan, salvoihin ja saippuoihin. Ei pitkäaikaiseen käyttöön matalasta verenpaineesta kärsiville.

Laventelin eteerinen öljy 11,50€, pienet laventeliöljy roll-on pullot Toivalasta 3,50€.
Uniongelmien ja rauhattomuuden hoitoon sopivat myös Frantsilan Unilintu uute ja Tyyneyden tipat.

Piparminttuöljy kulkee kätevästi roll-on:issa mukana.

4. PIRTEÄ PIPARMINTTU

Piparminttuöljy höyrytislataan kukkivasta yrtistä ja se on tuoksultaan vahva ja ruohoisen minttuinen. Piparminttu on mielentilaa rauhoittava ja virkistävä yrtti ja se lisää työvireyttä. Kevääseen piparminttu sopii hyvin, sillä se tuo apua päänsärkyihin ja lihasjumeihin, jotka ovat usein puuelementtiin liitettäviä vaivoja. Jos kärsit päänsäryistä, tee piparmintun eteerisestä öljystä roll-on, joka kulkee kätevästi mukana ja laita sitä ohimoille päänsärkyä helpottamaan. Pirteä piparminttu sopii myös huonetuoksuksi esim. kylpyhuoneeseen tai eteiseen. Pienille lapsille tai korkeasta verenpaineesta kärsiville piparminttua ei suositella sen voimakkuuden vuoksi.

Piparmintun eteerinen öljy 8,50€
, pienet piparminttuöljy roll-on pullot Toivalasta 3,50€.

5. RAIKAS SITRUUNA

Raikas ja virkistävä sitruunaöljy puristetaan sitruunan ulkokuoresta. Sen tuoksu rauhoittaa mieltä ja auttaa pahoinvointiin. Sitruuna tekee hyvää ruoansulatukselle ja aktivoi verenkiertoa auttaen greipin tapaan taistelussa selluliittia vastaan. Jos kärsit kevätväsymyksestä, antaa sitruuna japanilaisten tutkimusten mukaan lisää puhtia työntekoon. Tipauta sitruunaa tuoksukiveen tai rannekoruun nostamaan mielialaa ja antamaan virtaa. Sitruuna on myös oiva huoneilman raikastaja. Lisää kevätsiivouksen yhteydessä sitruunaa suihkepulloon tai puhdistusetikkaan ja saat raikkaan tuoksun kotiisi. Huom! Fototoksinen öljy, ei paljaaksi jäävälle iholle ennen auringonvaloon menoa!

Sitruunan eteerinen öljy 7,90€

Lisää tippa sitruunan eteeristä öljyä rannekorun laavakiveen.

Aidot eteeriset öljyt valmistetaan luonnon kasveista. Eteerisiä öljyjä käytetään ulkoisesti ja ne tulee laimentaa ennen käyttöä. Iholle käytettäessä (hierontaöljy, kylpy) laimennus tehdään esim. öljyyn, suolaan, saippuaan tai shampooseen, ei veteen.  Perusohje 1-2 tippaa per rkl öljyä/shampoota.

HUOM! Jos sinulla on sairauksia tai olet raskaana, tarkista aina mahdolliset öljyjen käyttöön liittyvät varoitukset valmistajalta ja jos olet epävarma, kysy öljyjen käytöstä koulutetulta ammattilaiselta.

Lisää vinkkejä aromaterapian ja eteeristen öljyjen hyödyntämiseen saat aiemmin kirjoittamastani blogista Aromaterapia ja 7 vinkkiä eteeristen öljyjen käyttöön ja Seitsemän eteeristä öljyä naisille

Tutustu myös kevään tuoksupajoihin, joissa opettelemme perusasiat eteerisistä öljyistä ja niiden käytöstä sekä valmistamme esim. hoitavan tuoksuparfyymin.

Aurinkoista kevättä kaikille,
rakkaudella Marja

Lähteenä käytetty:
Raipala-Cormier V. Frantsila Luonnon Kotiapteekki. WSOY. 2019.
Frantsilan kotisivut: https://frantsila.com/
Vastaa