Oletko jo maistanut pihlajansilmusiirappia? Pihlajansilmusiirappi valmistetaan pihlajansilmuista, noin 1-1,5 cm mittaisista pehmeistä lehtiaiheista. Niiden keruuaika ajoittuu yleensä toukokuun alkupuolelle ja on lyhyt, sillä lämmin sää saa pihlajansilmut puhkeamaan todella nopeasti. Viileämmistä ja varjoisemmista paikoista silmuja sen sijaan saattaa löytää hieman myöhemminkin toukokuussa. Muistathan, että silmujen keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Suomalaisten pyhän puun pihlajan silmuissa on upea karvasmantelin maku ja tuoksu, joka yleensä yllättää ensimmäistä kertaa silmuja käsittelevän. Jos et usko, nappaa silmu suuhun ja maistele. Olen valmistanut silmuista siirappia useampana vuonna, mutta yhtä hyvin silmuja voisi käyttää leivonnaisissa, teessä, salaatissa tai niistä voi valmistaa ”kotimaista Amarettoa” uuttamalla pihlajansilmut alkoholiin. Tätä aion kokeilla tänä keväänä. Pihlajanlehdistä voi myös valmistaa mehua mustaherukkalehtimehun tapaan.

Pihlajansilmuja kupissa

PIHLAJANSILMUSIIRAPPI

Olen nähnyt siirapista kahdenlaisia ohjeita. Toisissa silmut uutetaan yön yli vedessä jääkaapissa, toisissa ne silputaan veteen heti käytettäväksi. Silppuaminen toimi mielestäni hyvin ja se on nopeampi tapa valmistaa siirappi. Myös sokerin laatu vaihtelee ohjeista riippuen ja kokeilin nyt siirapin valmistukseen ruskeaa sokeria, mutta sen vahvan maku häiritsi silmujen makua ja pidin enemmän viimevuotisesta, hillosokerilla valmistetusta siirapista.

1 osa pihlajansilmuja
1 osa sokeria maun mukaan
2 osaa vettä

Silppua silmut veteen ja keitä noin 15 minuuttia. Muista nauttia tuoksusta! Siivilöi silmut pois, lisää nesteeseen sokeri ja kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on sulanut nesteeseen ja siirappi alkaa paksuuntua. Voit ottaa lusikalla tipan lautasen reunalle ja katsoa kuinka se lähtee hyytymään. Säilö siirappi kuumennettuihin, desinfioituihin lasipurkkeihin. Siirappi säilyy hyvin viileässä ja toimii loistavasti leivonnassa ja jäätelön seurana.

Maistuva pihlajansilmusiirappi.

Alla on kuva muutaman vuoden takaisesta siirapista, josta osa oli jääkaapissa tiivistynyt sokeriksi kuten kuvasta näkyy. Sokerissa oli aivan mahtava mantelin maku ja hyödynsin sen leivonnassa ja teen seassa.

TIESITKÖ? Pihlaja on vanha lääkekasvi. Rohtona siitä käytetään marjoja, lehtiä, kuorta ja kukkia. Pihlajanmarjoilla on hoidettu muun muassa kihtiä, ripulia, verisuonten kalkkeutumia ja vähähappoista vatsaa.

Jos villiyrtit kiinnostavat tutustu villiyrttikursseihin tai tilaa itsellesi Opas: Villivihannekset ja -yrtit lautasella, kotikylpylässä ja terveyden tukena

Ihania keräilyhetkiä, Marja

Julkaistu alunperin toukokuussa 2020, päivitetty toukokuussa 2021.

Pihlajansilmusokeri.

Yksi kommentti

Vastaa