Oletko jo maistanut pihlajansilmusiirappia? Pihlajansilmusiirappi valmistetaan pihlajansilmuista, noin 1-1,5 cm mittaisista vihreistä, pehmeistä lehtiaiheista. Niiden keruuaika on yleensä lyhyt ja myös tänä vuonna, kuten aiempinakin vuosina, olin melkein myöhässä silmujen keräämisen kanssa, sillä viikonlopun kesäiset lämpötilat saivat pihlajansilmut puhkeamaan lähes yhdessä päivässä. Viileämmistä ja varjoisemmista paikoista silmuja sen sijaan saattaa vielä löytää, jos on oikein nopea. Muistathan kuitenkin, että silmujen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Jos silmuaika meni ohitse, niin nappaa resepti talteen ensi kevääksi.

Suomalaisten pyhän puun pihlajan silmuissa on upea karvasmantelin maku ja tuoksu, joka yleensä yllättää ensimmäistä kertaa silmuja käsittelevän. Jos et usko, nappaa silmu suuhun ja maistele. Olen valmistanut silmuista siirappia nyt kahtena vuonna, mutta yhtä hyvin silmuja voisi käyttää leivonnaisissa, teessä, salaatissa tai niistä voi valmistaa ”kotimaista Amarettoa” uuttamalla pihlajansilmut alkoholiin. Pihlajanlehdistä voi myös valmistaa mehua mustaherukkalehtimehun tapaan ja se on minulla tämän kesän kokeilulistalla.

Pihlajansilmuja kupissa

PIHLAJANSILMUSIIRAPPI

Olen nähnyt siirapista kahdenlaisia ohjeita. Toisissa silmut uutetaan yön yli vedessä jääkaapissa, toisissa ne silputaan veteen heti käytettäväksi. Silppuaminen toimi mielestäni hyvin ja se on nopeampi tapa valmistaa siirappi. Myös sokerin laatu vaihtelee ohjeista riippuen ja kokeilin nyt siirapin valmistukseen ruskeaa sokeria, mutta sen vahvan maku häiritsi silmujen makua ja pidin enemmän viimevuotisesta, hillosokerilla valmistetusta siirapista.

1 osa pihlajansilmuja
1 osa sokeria
2 osaa vettä

Silppua silmut veteen ja keitä noin 15 minuuttia. Muista nauttia tuoksusta! Siivilöi silmut pois, lisää nesteeseen sokeri ja kuumenna kunnes sokeri on sulanut nesteeseen ja siirappi alkaa paksuuntua. Voit ottaa lusikalla tipan lautasen reunalle ja katsoa kuinka se lähtee hyytymään. Säilö kuumennettuihin lasipurkkeihin, säilyy hyvin viileässä ja toimii loistavasti leivonnassa ja jäätelön seurana.

Maistuva pihlajansilmusiirappi.

Alla on kuva viimevuotisesta siirapista, josta osa oli jääkaapissa tiivistynyt sokeripalaksi kuten kuvasta näkyy. Sokerissa on aivan mahtava mantelin maku ja aion hyödyntää sen leivonnassa tai teen sekaan.

TIESITKÖ, että pihlaja on myös vanha lääkekasvi. Rohtona siitä käytetään marjoja, lehtiä, kuorta ja kukkia. Pihlajanmarjoilla on hoidettu muun muassa kihtiä, ripulia, verisuonten kalkkeutumia ja vähähappoista vatsaa.

Lue myös reseptejä vuohenputken käyttöön keittiössä.

Ihania keräilyhetkiä, Marja

Pihlajansilmusokeri.

Vastaa