Oletko jo kokeillut talviretkeilyä? Se on mukavaa puuhaa ja Kuopion seudulta löytyy monta talviretkille sopivaa kohdetta laavuineen ja kotineen. Tässä blogissa niistä on esitelty kolme, kolme lisää löydät viime keväänä julkaisemastani blogista. Tässä myös omat vinkkini talviretken vaatetukseen: pue toppavaatteiden alle merinovillaa, laita jalkaan nastakengät ja pakkaa reppuun kuivaa ja lämmintä pysähdyspaikalla päälle laitettavaksi. Lisäksi otan yleensä autoon mukaan kuivat sukat ja kengät, sillä on paljon mukavampi palata kotiin retkeltä kuivin ja lämpimin jaloin.

KANJONIN KIERROS MAANINGAN KORKEAKOSKELLA

Viime vuoden viimeisen päiväretken kohteeksi valikoitui Kanjonin kierros Maaningalla. Kierrokselle pääset lähtemään Korkeakosken parkkipaikalta, osoite Korkeakoskentie 111. Kanjonin kierros kaikkine pistoineen on hieman alle kuuden kilometrin pituinen rengasreitti. Kierroksesta noin neljä kilometriä kulkee upeissa luonnon maisemissa, osittain 35 hehtaarin kokoisella luonnonsuojelualueella. Loput reitistä kuljetaan tien laitaa, mutta halutessaan reitin voi toki kulkea edestakaisin ja nauttia jylhistä maisemista.

Heti parkkipaikan jälkeen reitti laskeutuu portaita pitkin alas kanjoniin, josta se nousee joen ylityksen jälkeen jälleen ylös, sukeltaen metsäisiin maisemiin. Noin puolivälistä reittiä löytyy hyvin varusteltu, kauniilla paikalla joen varressa sijaitseva laavu. Laavulla on sekä puuliiteri että huussi. Pysähdyimme laavulle kahvitauolle ja nautimme virtaavan veden solinasta. Laavutauon jälkeen jatkoimme matkaa ja pistäydyimme ihailemassa Lokson padon vanhoja jäänteitä ja veden kuohuntaa. Siitä matka jatkui jokivartta pitkin maantien alittavalle sillalle ja edelleen lyhyen metsätaipaleen kautta Tuovilanlahden kylän laitamille. Loppumatkan kuljimme tien laitaa pitkin takaisin parkkipaikalle.

Reitti ei sovi aivan huonojalkaiselle, sillä korkeuseroja ja kiivettäviä portaita on reitillä runsaasti. Portaat ovat todella hyväkuntoiset, sillä ne on kunnostettu vastikään. Talvella portaiden kulkeminen voi kuitenkin olla niille kertyvän lumen takia hankalaa ja suosittelen reitille suuntaaville ehdottomasti nastakenkiä. Joulukuun lopulla reittiä oli kuljettu sen verran, että polku oli hyvin tamppaantunut ja luntakin oli maastossa juuri sopivasti. Oikein mukava päiväretkikohde, jossa riittää nähtävää.

TALVIRETKEILYÄ TAHKON MAISEMISSA

Tämän vuoden ensimmäinen päiväretki puolestaan suuntautui Tahkon maisemiin. Parkkeerasimme auton Tahkolaakson parkkipaikalle ja suuntasimme kohti patikointireittien lähtöpistettä. Reitiksi valikoitui 5,5 kilometrin mittainen Kettukankaankierros yhdistettynä pistoon Nipasen kodalle. Keltaisella merkattu Kettukankaan reitti lähtee nousemaan parkkipaikalta osittain kivikkoistakin polkua ylöspäin. Reitin varrella vastaan tuli juokseva puro, kallioita ja upeita lumisia maisemia. Matkalle osui myös alue, jossa ilmeisesti tykkylumi on tehnyt tuhojaan ja katkonut laajalta alueelta puista latvat.

Pisto Nipasen kodalle lisää kierrokseen muutaman kilometrin, mutta on sen arvoinen. Kodalta aukeavat maisemat ovat pienen tarpomisen arvoiset ja kirkkaalla säällä kodalta näkee todella kauas. Kota on iso ja vaikka meitä sattui kodalle yhtä aikaa kolme seuruetta, onnistui turvavälien pitäminen hyvin. Kota suojasi hyvin myös viimalta ja alkaneelta lumisateelta. Valmiilla tulilla oli mukava keitellä kahvit ja lämmittää evääksi mukaan otetut lohileivät. Kodalta löytyy myös huussi.

Evästauon jälkeen lähdimme takaisin Tahkon suuntaan. Mietimme ensin palaammeko parkkipaikalle takaisin samaa reittiä, joka on maisemiltaan rengasreitin loppupätkää mukavampi, mutta päädyimme rengasreittiin. Polkujen yhtymäkohdasta paluureitti laskeutuu välillä jyrkkääkin alamäkeä yhtyen lopussa latureitistöön. Ja kyllä, lyhyt pätkä matkasta kuljetaan ladulla hiihtäjien seassa, mikä aiheuttaa jonkun verran paheksuvia katseita. Onneksi ladulta pääsee pian taas jatkamaan jalan kulkeville suunnattua reittiä takaisin parkkipaikalle. Yhteensä matkaa kertyi lähes 8 kilometrin verran. Tahkolla valittavana on muutamia eripituisia reittejä, tosin osa reiteistä on talvella osittain suljettu. Metsässä kulkee myös moottorikelkkareittejä, kelkkojen kanssa kannattaa olla valppaana.

PÄIVÄKAHVIT LUUKAARTEEN LAAVULLA VEHMERSALMELLA

Vehmersalmen keskustasta lähtee vuonna 2017 käyttöön otettu Vehmerin luontotaival. Tämä kohde sopii hyvin “päiväkahvikohteeksi” hieman kiireisemmällekin kulkijalle, sillä Vehmersalmen kylän kirkon parkkipaikalta lähtevä luontotaival on vain hieman reilun neljän kilometrin mittainen. Lähdimme kiertämään reittiä niin, että otimme reitin alkuun tieosuuden, jonka pituus on vähän reilu kilometri. Pienemmäksi maalaistieksi muuttuvalla tieosuudelta silmien eteen avautuvat upeat maalaismaisemat, joten pieni tieosuus ei ainakaan meitä häirinnyt.

Reilun kilometrin jälkeen tieltä poiketaan pienemmälle sivutielle, joka johtaa rantamaisemaan rakennetulle Luukaarteen laavulle. Laavu on hyväkuntoinen ja aurinkoisena päivänä maisema laavulta oli silmiä hivelevä. Laavulla oli hyvin puita ja siellä on myös huussi. Pysähdyimme laavulle evästauolle ja ihailemaan jään pinnalla kimaltelevaa talviaurinkoa. Talvella jäällä kuulemma kulkee latu, joten laavun voisi olettaa laavun hiihtoaikaan aktiivisessa käytössä. Nyt arkipäivänä muita retkeilijöitä ei reitillä näkynyt.

Laavulta jatkoimme matkaa luontopolulle, jonka varrella olevissa tauluissa on esitelty alueen luontoa ja eläimistöä. Polku on suhteellisen helppokulkuinen ja ainakin vielä tammikuun alussa lunta oli siten, että polulla pääsi hyvin liikkumaan ihan kengillä. Luontopolun loppupäässä vastaan tulee jääkauden jälkeisiä Suursaimaan rantakivikoita. Sieltä löytyy myös reitin jyrkin nousu, johon kulkemista helpottamaan on rakennettu noin 100 porrasta. Lyhyen metsätaipaleen jälkeen reitti yhtyy taas kirkonkylään ja palaa takaisin kirkon parkkipaikalle. Jos aikaa on, kannattaa käydä kurkistamassa myös kaunista kirkkoa. Ehdottomasti vierailun arvoinen laavu.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle iloa ja jaa ihmeessä kommentteihin omat vinkkisi, jos harrastat talviretkeilyä. Jos retkeily kiinnostaa lue myös Kolme päiväretkikohdetta Pohjois-Savossa ja Kevätretki Tiilikkajärven kansallispuistoon. Nähdään talvipoluilla, Marja

Vastaa