Vuohenputki (Aegopodium podagraria) on yksi ensimmäisistä täällä meillä päin maasta nousevista villivihanneksista. Usein pihamailla ja puutarhoissa kasvavan vuohenputken juuristo on pinnanmyötäinen ja se on kova leviämään ja vaikea hävittää. Porkkanaisen tuoksun omaavan vuohenputken lehdet ovat kolmiomaiset ja kahteen kertaan kolmisormiset, tosin alempiin lehtiin “kolmas sormi” ilmestyy usein vasta lehtien kasvettua. Lehden varressa on pieni kouru, joka auttaa kasvin tunnistamisessa. Helpoiten vuohenputken sotkee karhunputkeen, mutta varsinkin nuorena sen voi sekoittaa myös muihin putkikasveihin. Siksi on aina hyvä varmistaa, että keräämäsi kasvi on se, jonka oletat sen oleva. Putkikasvien vertailukuvia löydät esimerkiksi täältä.

Vuohenputkesta rohtona käytettään sen lehtiä ja kukkivia versoja. Parhaimmillaan vuohenputken lehdet ovat nuorina ja suppuisina sillä kasvaessaan ne kitkeröityvät. Vuohenputkea käytettiin jo keskiajalla rohtona kihtiin, sillä se auttaa virtsahapon poistumista elimistöstä. Vuohenputki hoitaa ja puhdistaa maksaa, edistää ruoansulatusta ja rauhoittaa mieltä. Vuohenputki sisältää myös runsaasti C-vitamiinia. Rohtona käytetään lehtiä ja kukkivia versoja ja siitä voidaan valmistaa kylpyjä, kääreitä, teetä ja tinktuuraa.
VINKKI: Jos kärsit nivelkivuista tai reumaattisista vaivoista, kokeile murskatuista lehdistä tehtyä käärettä kipuilevaan kohtaan.

Villivihanneksena vuohenputki sopii käytettäväksi sellaisenaan leivän päällä ja salaateissa, sitä voidaan käyttää leivonnassa, munakkaissa, muhennoksissa ja pataruoissa tai siitä voi valmistaa pestoa ja gratiinia alla olevien ohjeiden mukaan. Peston seuraksi leivoin myös elämäni ensimmäisen gluteenittoman juurileivän. Oli oikein hyvää peston kanssa vaikka ei ehkä ulkoasultaan täyteen kymppiin yltänytkään.
VUOHENPUTKIPESTO
2-3 dl vuohenputkea
1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
1 dl parmesaania
1 rkl sitruunan mehua
0,5-1 dl oliivi- tai rypsiöljyä
(1 valkosipulinkynsi)
suolaa ja pippuria
Lisää kaikki ainekset astiaan ja surauta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sekaisin. Öljyä voi lisätä sen mukaan, kuinka juoksevaa pestosta haluaa. Nauti pastan kanssa tai leivän päällä.

FETA-VUOHENPUTKIGRATIINI
200g fetajuustoa (tai vuohenjuustoa)
2-3 dl vuohenputkea
200 g kirsikkatomaatteja
timjamia
oliiviöljyä
pippuria
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele vuoka oliiviöljyllä. Murentele pohjalle feta, lisää pippuria ja tuoretta timjamia. Silppua vuohenputket ja leikkaa tomaatti lohkoiksi ja laita ne vuokaan fetan päälle. Paista kymmenen minuuttia, jonka jälkeen pyörittele kaikki ainekset sekaisin, niin etteivät vuohenputket kuivu liikaa. Sopii syötäväksi sellaisenaan leivän kanssa tai kalan tai lihan lisukkeeksi.

Villivihannekset ovat ihana ja ilmainen lisä keittiöön ja niitä kannattaa myös säilöä talveksi. Vuohenputkea voi säilöä pakastettuna, jolloin lehdet kannattaa ensin kiehauttaa, tai sitä voi kuivata käytettäväksi nokkosen tapaan keitoissa, letuissa, viherjauheena tai teenä. Kuivattua yrttiä voi myös sujauttaa jalkakylpyihin.
Oletko sinä jo herkutellut villivihanneksilla? Mikä on oma suosikkisi, vai kaipaisitko ideoita ja ajatuksia villivihannesten käyttöön keittiössä? Tai olisitko halukas osallistumaan villivihanneskurssille? Maistuvia hetkiä villivihannesten parissa, lisää reseptejä tulossa piakkoin!
Vastaa