Vappu ja vappubrunssi! Mikä ihana syy irrotella värikkäällä kasvisruoalla ja makumatkailla hieman kotisohvaa kauemmaksi. Täksi vapuksi ajattelin valmistaa Lähi-idän keittiön herkkuja, joihin olen päässyt tutustumaan matkoilla muun muassa Israelissa ja ihan täällä Suomessakin Helsingissä ravintola Sandrossa. Näistäkin ohjeista valtaosa on alunperin Sandron keittokirjasta, mutta olen muokannut niitä matkan varrella omaan keittiöön sopiviksi.
Kasvisten lisäksi Lähi-idän keittiö käyttää paljon mausteita ja yrttejä, esimerkiksi korianteria, minttua ja persiljaa. Kansanlääkinnässä näitä kaikkia yrttejä on käytetty vahvistamaan vatsaa ja poistamaan ilmavaivoja. Lisäksi korianteri ja minttu edistävät ruoansulatusta lisäämällä ruoansulatusnesteiden tuotantoa. Minttu myös helpottaa turvotusta ja röyhtäilyä. Sis oikein sopivia yrttejä vapun herkutteluun! Jos yrtit kiinnostavat, lue myös aiempi blogini Yrtit aamupalapöydässä.

Kokosin tähän vappubrunssi -blogiin neljä helppoa reseptiä. Kaikki reseptien ruoat toimivat hyvin ihan sellaisenaan tai niitä voi käyttää lisukkeina. Jos kaipaat vappupöytään kalaa tai lihaa, kokeile minttujogurttia grillatun kalan tai lihan lisukkeena, pidät siitä varmasti!
HUMMUS NELJÄLLE
1 tlk kikherneitä suolaliemessä (herneet noin 250 g)
2-3 tl tahinia
1/2 dl kylmää vettä
1/2 sitruunan mehu
1-2 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
1/4 tl jauhettua juustokuminaa
1/4 tl chilijauhetta
Valuta herneistä neste. Pilko valkosipuli pieneksi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jos haluat varioida hummusta siihen voi sotkea esimerkiksi punajuurta antamaan väriä ja makua.
Tahinia voi helposti valmistaa myös itse. Valmistan yleensä kerralla isomman satsin, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa.

MINTTUJOGURTTI NELJÄLLE
3 dl turkkilaista jogurttia (myös Juustoportin Sour Oat toimii!)
1 valkosipulinkynsi
1/2 kurkku
kourallinen mintun lehtiä
1/2 sitruunan mehu
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja pippuria
Valuta jogurtista ylimääräinen neste pois. Kuori ja raasta kurkku ja pilko valkosipuli pieneksi. Leikkaa minttu pieneksi silpuksi. Purista sitruunan mehu ja lisää se, hunaja ja mausteet jogurtin sekaan. Anna vetäytyä jääkaapissa sen aikaa, kun valmistat falafelit ja taboulleh -salaatin.
FALAFEL PYÖRYKÄT
Myönnän, falafelien kanssa oioin ja tein ne valmiista Sevanin Falafel mixistä. Pakkauksessa on kaksi pussia, joista yhdestä tulee noin 10-15 pyörykkää riippuen minkä kokoisiksi ne pyörittelet. Neljälle hengelle suosittelen tekemään molemmat pussit. Pussin sisältö sekoitetaan kuumaan veteen, annetaan hetki turvota ja pyöritellään pyöryköiksi. Itse paistoin pyörykät pannulla öljyssä, jolloin sain niihin mukavan rapean kuoren.

TABOULLEH SALAATTI NELJÄLLE
2 dl keitettyä kvinoaa
1 pieni punasipuli
1-2 tomaattia
1/2 iso kurkku
1/2 iso paprika
1 dl tuoretta persiljaa tai korianteria (tai sekoitus molempia)
1 dl tuoretta minttua
1/2 sitruunan mehua
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Keitä ja jäähdytä kvinoa. Kuori ja kuutioi sipuli, kurkku ja tomaatti. Kurkun voi halutessaan kuoria ja kurkun ja tomaatin ylimääräisiä nesteitä valuttaa pois. Leikkaa persilja ja minttu pieneksi silpuksi. Pyörittele kvinoa, vihannekset ja yrtit sekaisin kulhossa. Sekoita oliiviöljy ja mausteet kastikkeeksi ja sekoita salaattiin.

Yllä olevien lisäksi katan brunssipöytään myös gluteenittomia rieskoja tai pitaleipiä, joiden päälle jokainen voi koota kupeista haluamansa annoksen. Perinteisten vappubrunssin juomien ohella suosittelen kokeilemaan hyvin haudutettua minttuteetä. Ja kaiken kruunaa tietysti kaunis tunnelmaan sopiva kattaus, nämä kauniit ja värikkäät astiat olen tuonut Sarajevosta koristamaan omaa ruokapöytää. Ihania eikö?
Nautitaan hyvä vappubrunssi hyvässä seurassa ja pysytään terveinä! Oikein ihanaa ja aurinkoista vappua kaikille!
Vastaa