Mitä kaikkea voikaan saada luonnosta? Tältä sivulta löydät vinkkejä siihen, kuinka voi käyttää erilaisia luonnosta saatavia kasveja ja yrttejä ruokana ja hyvinvoinnin ja terveyden kohentamiseen. Sivulle kootuissa resepteissä vilahtelee mittoina hyppysellisiä ja ripauksia, koska en juuri koskaan käytä ruokaa tehdessä mittoja, vaan maistelen valmistamani ruoan omaan suuhun sopivaksi. Ja jos et ehtinyt tänä kesänä keräämään luonnosta talteen yrttejä ja kasveja, ei hätää, sillä viherjauheita ja öljyjä voit ostaa myös valmiina luontaistuotekaupoista.

KETUNLEIPÄPESTO

Muistatko lapsuudesta, kun metsästä noukittiin suuhun hieman kirpeitä ketunleipiä? Ketunleivistä rakentuu myös hurmaava pesto, joka maistuu mainiosti leivän päällä ja lisukkeena. Ja jos olet nopea, ehdit vielä tänä syksynä testata tämän oman suosikkireseptini:

1-2 dl ketunleivän lehtiä
1 kourallinen auringonkukan siemeniä
1 kourallinen parmesan juustoa
1-2 rkl sitruunan mehua
öljyä
suolaa, pippuria maun mukaan

Ketunleipien ja öljyn määrä riippuu siitä kuinka kiinteää pestosta haluat. Itse lisään kaikki ainekset astiaan ja sekoitan ne sauvasekoittimella kauniin vihreäksi pestoksi.

TALVEN VAHVISTAVA JALKAKYLPY

Palelevien jalkojen pelastus talvella ovat kuumat yrttijalkakylvyt, joista on apua esimerkiksi vilustumisen oireisiin. Jalkakylpyainekset ovat myös kauniisti pakattuna oiva lahjavinkki jouluksi!

Tämän sekoitus on nimeltään vahvistava jalkakylpy:

mesiangervoa
mustaherukan lehtiä
puna-apilaa
siankärsämön kukkia

Lisää 2 rkl – 1 dl kuivattuja yrttejä kahteen litraan kiehuvaa vettä ja anna hautua 15-20 minuuttia. Siivilöi yrtit pois (tuoreet voi jättää) ja lisää uute lämpimään kylpyveteen, jossa jalkoja pidetään 10-15 minuuttia. Ja jos jalkojasi palelee edelleen, kokeile seuraavan kerran lisätä mukaan 1 tl jauhettuja sinapin siemeniä.

Lisää vinkkejä flunssakauteen>

IHANAT VIHERJAUHEET

Vielä ehdit säilöä talveksi ainekset ihaniin viherjauheisiin. Viherjauhe on yksi omista suosikeistani ja sitä on helppo sujauttaa aamulla smoothien sekaan, leivälle tomaatin päälle ta mausteeksi esimerkiksi keittoihin. Kuivaan kasvit viherjauheisiin kuivurilla ja säilön ne ilman jauhamista tummaan lasipurkkiin. Siitä sitten jauhan aina sopivan annoksen muutaman viikon käyttöön. Tässä viherjauheessa on:

lipstikkaa
mäkimeiramia
nokkosta
persiljaa
siankärsämön lehtiä

Koska lipstikan maku on niin vahva, lisäsin sitä jauheeseen noin puolet muiden kasvien määrästä.

MESIANGERVO-SIANKÄRSÄMÖ TEE

Vilustumisoireiden iskiessä on hyvä nauttia runsaasti nestettä. Perinteisen viinimarjamehun lisäksi tein talveksi mesiangervon ja siankärsämön kukista teetä. Molemmat sopivat loistavasti flunssan torjuntaan ja hoitoon.

Mesiangervo alentaa kuumetta ja hoitaa tulehduksia. Sen lisäksi se lisää hien ja virtsan eritystä, hoitaa kipuja ja päänsärkyä. Mesiangervon kanssa on kuitenkin hyvä huomioida, että se ei sovi aspiriinille allergisille.

Siankärsämö, jota myös kasvilääkinnässä tuhat taituriksi kutsutaan, puolestaan vahvistaa immuunijärjestelmää ja estää myös tulehduksia. Se on antibakteerinen ja antibioottinen ja alentaa kuumetta.

Yrttiteetä käytetään kuuriluontoisesti esimerkiksi viikon ajan. Teessä annostus on 1-1,5 litraa per vuorokausi, yrttejä olen laittanut litraan noin 2-3 tl.