Voikukkia, voikukkahilloa ja voikukkasiirappia. Kauniin keltaisia kukkia, purnukoita ja purkkeja kuvissa. Tähän saakka olen napsinut voikukkia ja sen lehtiä ja nuppuja suuhun sellaisenaan tai lisännyt ne salaattiin, mutta kauniiden kuvien innostamana tartuin haasteeseen ja päätin säilöä voikukkia uusilla tavoilla talveksi. Hillon ja siirapin lisäksi keräsin talteen myös voikukan nuput, joista tein kapriksia.

Keltaiset voikukan terälehdet valmiina käytettäväksi.

Suomessa voikukkia kasvaa satoja eri lajeja. Osa sanoo, että lehdiltään sahalaitaisemmissa voikukissa on kitkerämpi maku, mutta kaikki lajit ovat käyttökelpoisia. Kun keräät voikukkia, kerää ne aina kuivalla säällä puhtaalta paikalta. Kasvi kannattaa kerätä väljästi puukoriin tai paperipussiin. Kerää vain sen verran kuin tarvitset ja jätä loput suosiolla pölyttäjille.

Herkullinen voikukkahillo.

VOIKUKKAHILLO


Voikukkahillon ihanan reseptin löysin netistä viime talvena ja kirjoitin sen heti ylös, sillä olen myös appelsiinihillon ystävä. Tässä hillossa voikukka saa seurakseen appelsiinia ja sitruunaa, eikä hedelmiä ja voikukanlehtiä siivilöidä pois vaan ne jäävät hilloon antamaan suutuntumaa.

1 iso luomu appelsiini
1 iso luomu sitruuna
2 kupillista (reilu 2 dl) voikukan kukkia
2 kupillista vettä
2 dl sokeria (itse laitoin hieman vähemmän)

Kerää voikukan kukinnot ja irrottele terälehdet kukan vihreistä osista. Kukan terälehden saa irtoamaan hyvin, kun ottaa kiinni vihreästä osasta ja pyöräyttää. Pese ja kuori appelsiini ja sitruuna, niin, että kuoreen ei jää valkeaa ja pilko kuori pieniksi paloiksi. Leikkaa appelsiinin ja sitruunan hedelmäliha paloiksi. Laita pilkotut hedelmät ja niiden kuori kattilaan, lisää vesi keitä 10 minuuttia. Lisää voikukan lehdet ja sokeri ja keitä vielä noin kymmenen minuuttia, kunnes hillo alkaa paksuuntua. Säilö kuumennettuihin lasipurkkeihin ja nauti.

Kauniin keltainen voikukkasiirappi.

VOIKUKKASIIRAPPI


Voikukkasiirappia on vilahdellut somessa niin paljon, että tätä oli aivan pakko kokeilla. Voikukkasiirappia kutsutaan myös ”vegaanihunajaksi” ja toden totta, sen maussa voi maistaa häivähdyksen hunajaa.

4 dl voikukan kukkia
3-4 dl hillosokeria
2,5 dl vettä
(sitruuna, inkivääriä)

Kerää voikukan kukinnot ja aseta ne hetkeksi sanomalehden päälle, jolloin ötökät poistuvat kukista. Nypi irti keltaiset terälehdet. Laita terälehdet ja vesi kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä puolisen tuntia. Siivilöi kauniin keltainen neste harsokankaan läpi kattilaan. Lisää sokeri ja keittele hiljalleen, kunnes keitoksesta tulee siirappimaista. Säilö kuumennettuihin lasipurkkeihin. Nauti leivonnaisissa, juomasekoituksissa tai jäätelön kera hunajan tapaan.

OPETUS: Ensimmäisellä kokeilulla käytin siirappiin hillo-marmeladisokeria ja lisäsin voikukan terälehtien sekaan kiehumaan myös sitruunan paloja. Tällä yhdistelmällä siirapista tuli kuitenkin kauniin keltaista marmeladia. menee sujuvasti käyttöön myös sellaisena.

Suloiset voikukan nuput.

VOIKUKKAKAPRIKSET


Jos haluat kokeilla voikukkakapriksien tekoa, nyt kipin kapin poimimaan voikukan nuppuja, jotka ovat muuten hyviä myös ihan sellaisenaan tai pannulla voissa paistettuina. Voikukkakaprikset tein Kodinkuvalehden helpon ohjeen mukaan.

3 dl voikukan nuppuja
3 dl vettä
2 rkl merisuolaa

Etikkaliemi:
1,5 dl etikkaa
0,75 dl vettä
2 rkl sokeria
laakerinlehtI

Huuhtele voikukannuput hyvin. Ryöppää nuput kiehuvassa vedessä ja lado ne lasipurkkiin. Keitä vedestä ja merisuolasta suolaliemi ja kaada se nuppujen päälle. Jätä nuput likoamaan suolaliemeen huoneen lämpöön kolmeksi päiväksi.

Kaada suolaliemi purkista. Keitä etikkaliemi ja kaada se kuumana lasitölkkeihin. Anna suljettujen lasitölkkien jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä ne sitten jääkaappiin. Kaprikset ovat valmiita syötäviksi noin viikon päästä. Sopivat mainiosti esim. lohen seuraksi tai pizzan päälle.

Voikukan isompia nuppuja voi myös pikkelöidä, jos haluat päästä helpolla, keitä liemi valmiista sienien ja kasvien säilöntään tarkoitetusta valmispakkauksesta. Seuraksi sopiivatmainiosti esim. nuoret horsman varret.

Voikukkakaprikset valmiina.

VOIKUKKA ROHTONA


Monet pitävät voikukkaa rikkakasvina, mutta sillä on runsaasti hyviä ominaisuuksia ja se on itse asiassa varsinainen terveyspommi. Voikukka on vahvistava ja virkistävä ja sen sisältämät fenolihapot ja flavonoidit toimivat antioksidantteina. Voikukka hoitaa maksaa ja se lisää sapen ja haimanesteen tuotantoa. Voikukalla on ruoansulatusta parantavia ominaisuuksia ja se poistaa myös nestettä. Voikukkateetä tai -mehua käytetään myös puhdistuskuureina ja voikukka tunnetaan verta puhdistavana rohtona. Rohtona kasvista voi käyttää sen lehtiä, kukkia ja juurta. Lisäksi voikukan maitiasnesteellä voidaan hoitaa ulkoisesti syyliä. Voikukan kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, jos kärsii allergioista, sappeen liittyvistä ongelmista kuten sappikivistä tai happovaivoista.

Auringon keltaisia ja voikukan kultaisia keräilyhetkiä,

Marja

Julkaistu alunperin 2.6.2020, päivitetty 1.6.2022.

Lähteinä käytetty:
Piippo S. Suomen Luonnon Lääkekasvit. Tammi. 2018.
Raipala-Cormier V. Frantsila Luonnon Kotiapteekki. WSOY. 2019.

Vastaa