Särkiselän luontopolku sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Kuopiosta, Outokummun erä- ja luontokeskuksen alueella. Vaihtelevassa maastossa kulkeva polku sisältää kolmen kilometrin mittaisen Mustan järven kierron ja neljän kilometrin mittaisen Valkeisen kierron. Alueella on runsaasti laavuja ja telttailualue, leirintäalueita, uimaranta sekä Lasten kalapaikka laitureineen. Patikoinnin lisäksi alueella voi myös meloa. Tässä hyvä karttakuva alueesta reitteineen ja laavuineen.

Särkiselän luontopolku toukokuussa 2020.

Ajoimme auton parkkiin Mustantammen parkkipaikalle ja nappasimme reput selkään. Heti Mustantammen alueella tulisijoja on useita ja reitille oli hyvät opasteet (vihreä). Harjun päälle nouseva polku oli varsin kivikkoinen ja polulla oli myös varsin paljon havun neulasia, jotka saattavat kasaantuessaan olla myös varsin liukkaita. Alkumatkan katse pysyikin tiukasti kengissä ja maisemien ihastelua varten pysähdyttiin pitämään pieniä taukoja. Harjulta oli hyvät näkymät myös Lasten kalakeitaalle, jossa emme tällä kertaa kuitenkaan käyneet.

Särkiselän luontopolun vaihtelevaa maastoa.

Harjulta polku laskeutui alas ja maasto muuttui hieman enemmän kuusimetsäksi. Ylitimme pienen hakkuualueen ja hetken päästä polku yhtyi metsäautotiehen. Jaksoimme taivaltaa metsäautotietä hetken verran, mutta kun vastaan tuli tienviitta venepaikka ja laavu, niin houkutus kävi liian suureksi ja päätimme jättää luontopolun reitin ja suuntasimme kohti rantaa. Rannassa kulkee retkeilypolku ja palasimme sitä hetken takaisin päin ja suuntasimme siltaa pitkin Valkeisen keskellä olevalla saarella sijaitsevalle laavulle.

Pitkospuut ja silta saareen, kuva otettu pois lähdettäessä.

Laavulla laitoimme nuotiopaikalle tulet ja keitimme kahvit ja paistoimme makkarat. Täytyy jälleen kerran todeta, että luonnossa kaikki vaan maistuu karvan verran paremmalle. Nuotiopaikalle eksyi muitakin retkeilijöitä ja hetken ajatuksia vaihdettuamme palasimme sillan yli takaisin retkeilypolulle ja jatkoimme kohti Paloniemen laavupaikkaa, jonka kävimme myös nopeasti katsastamassa. Tälle, kuten myös monelle muulle alueen laavuista pääsee myös autolla, joten totesimme, että jos yöreissua tänne pohtii, niin sitten valitsemme varmasti jonkun muun alueen laavuista tai telttailupaikoista.

.

Laavulla kahvin keitossa ja makkaran paistossa.

Loppumatkan retkeilypolku seuraili Valkeisen rantoja, kunnes saavuimme takaisin Mustantammen alueelle. Kokonaismatkaa pienen oikaisun takia kertyi vähän reilut kuusi kilometriä ja meiltä jäi näkemättä Särkiselän alue. No siinäpä yksi syy lisää palata tälle alueelle toisenkin kerran nauttimaan kauniista maisemista.

Loppumatka mukaili Valkeisen rantoja.

Reitti on merkitty keskivaikeaksi ja se johtune kivikkoisista osioista sillä kovin suuria korkeuseroja ei kiertämällämme osuudella ollut. Reitille voi lähteä myös Särkiselän leirintäalueen tienoilta ja siellä oli myös kivan näköinen hiekkaranta, jossa pulahtaa uimaan kuumina kesäpäivinä. Mukava päiväretkikohde, jossa puuhaa riittää myös perheen pienimmille. Ja jos kaipaat lisää vinkkejä päiväretkikohteiksi, kurkkaa myös Älänteen Huuhkajankierros ja Tiilikkajärvi.

Lämmöllä Marja

Vastaa