Sadonkorjuun aika lähenee, uskottava on. Kesä on vilahtanut taas nopeasti ohi ja ihan huomaamatta ollaan jo elokuussa. Puutarhassa rehottaa, ja joo tiedän, laatikoiden kasvustoa olisi voinut harventaa vähän reilummallakin kädellä, mutta olen nyt halunnut nauttia, kun kaikki kasvaa ja kukoistaa. Tänä kesänä on päässyt varsinkin heinäkuussa myös kastelun osalta helpolla, eikä suotuisia kastelupäiviä tarvinnut vahtia, siitä piti luonto huolen. Ja sama meno näyttäisi jatkuvan myös ainakin elokuun alkupuolen. Nimittäin kun kuukalenterin mukaan viljellään, huomioidaan kastelussa myös suotuisat vesipäivät. Tämä pätee myös sisäkasveihin, joiden parhaat kastelupäivät osuvat nyt perjantaille 4.8. ja lauantaille 5.8.

Myös sadonkorjuulle puhuttiimpa sitten puutarhan kasveista tai marjoista ja hedelmistä, on kuukalenterissa omat suotuisat ajankohtansa. Tulevana viikonloppuna kannattaa poimia talteen marjat ja hedelmät ja maanantaista keskiviikkoon panostaa marjojen lisäksi myös juurikkaiden keruuseen ja säilömiseen. Hyvä keino juureksien säilömiseen on myös hapatteiden teko, oletko kokeillut sitä? Tiettyinä päivinä kerättyjen ja säilöttyjen marjojen ja vihannesten sanotaan säilyttävän paremmin makunsa ja säilyvän muutenkin paremmin. Meidän alueella marjoista parhaimmillaan ovat nyt mustikka ja villivadelma, oman pihan omenoita saan vielä tovin odottaa, sillä ne kypsyvät valmiiksi vasta syyskuussa.

Keräämisessä kannattaa huomioida myös kukat. Omassa puutarhassani säilöttäviä kukkia ovat upeasti kukkiva kehäkukka, laventeli ja samettikukka. Kehäkukasta ja laventelista kerään talteen osan kukinnoista, sillä käytän niitä luonnonkosmetiikan valmistuksessa. Osan jätän keräämättä ja kehäkukasta kerään talteen siemenet, kun aika niiden keruulle on sopiva. Siemenet voi myös jättää keräämättä jolloin kasvi siementää itse itsensä. Samoin aion ottaa talteen samettikukan siemenet, myös se on kukkinut vahvasti koko kesän. Näin säästän ensi vuoden siementen ostoissa.

HAVAINTOJA ISTUTUKSISTA


Jos et ole aiemmin lukenut blogiani, niin kerron, että aloitin tänä kesänä kuukalenterin mukaisen viljelyn, josta voit lukea lisää blogistani Kuukalenteri ja puutarhanhoito. Omat kokemukseni kuukalenterin mukaisesta viljelystä ovat pelkästään positiivisia vaikkakin vaihteleva kesäsää kylmine öineen on tuonut kasvatukseen omat haasteensa. Satoa olen päässyt nauttimaan herneistä, kesäkurpitsasta, lehtikaalista, retiiseistä, salaateista ja tietysti yrteistä. Maistelin myös ensimmäiset sankossa kasvatetut perunat juhannuksen aikaan, pellosta perunat ovat nostettavissa nyt elokuussa. Avomaan kurkut ja tomaatit sen sijaan antavat vielä odottaa itseään, raakileita on kyllä paljon, mutta kypsyminen on hidasta. Olenkin jo harventanut kukintoja ja poistanut tomaateista myös lehti, että kasvit saisivat enemmän valoa. Ja muuten kitkeminen, siihen paras ajankohta on myös ensi viikonloppuna. Tässä myös muutamia tarkempia havaintoja kuukalenterin mukaisesta viljelystä:

Lehtikaali. Alla olevassa kuvassa on lehtikaaleja, joiden siemenet on istutettu viikon sisään niin, että kaksi etummaista “väärään aikaan”. Ne ovat selvästi matalampia ja kitukasvuisempia kuin oikeaan aikaan istutetut taimet. Uskon kuitenkin, että myös niistä tulee jonkinlaista satoa. Lehtikaalit laitoin kasvusäkkiin ja kasvusäkin laatikkoon, näin saan helpommin suojattua ne tuholaisilta, jotka esim. viime vuonna nakersivat kaalinlehdet.

Retiisit. Laitoin ensimmäisen satsin maahan kuukalenterin ohjeita noudattaen ja sain retiiseistä erinomaisen sadon. Toisen erän kokeilin niin, että kylvin retiisin “väärään aikaan”. Näyttää siltä, että retiisi kasvattaa kyllä vartta, mutta juuri eli syötävä osa ei kasva. Tähän voi osaltaan vaikuttaa myös lämmin ilma, sillä retiisi pitää viileästä. Yhden satsin ehdin vielä istuttaa, parhaat päivät juurikkaille ovat maanantai 7.8. – keskiviikko 9.8.

Melkein jo harmittaa, koska kesä lähenee loppuaan. Minulla on tapana käydä kiertämässä istutukset aamulla avojaloin ja syksyn saapuessa jään kaipaamaan kosteaa maata jalkojen alla. Mitäs sinulle kuuluu? Joko olet päässyt sadonkorjuun makuun? Ja hei, jos olet kiinnostunut aiheesta, erinomainen Hyvän kuun aikaan 2024 kalenteri on nyt ennakkomyynnissä https://www.kuukauppa.fi/
Jos haluat mukaan kimppatilaukseen laita viestiä, silloin säästetään hinnassa -10% ja postikuluissa myös.

Sadonkorjuun terveisin Marja

P.S. Huomautetaan vielä, että kirjoittaja ei ole koulutettu puutarhuri vaan innokas harrastaja. Hieman lisäoppia toki olen hakenut myös omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta koulutuksesta.

Vastaa