Syksy on oma lempivuodenaikani. Nautin syksyn väriloistosta ja retkeilystä luonnossa kuulaina syyspäivin. Mutta yhtä lailla pidän pimenevistä illoista, jolloin saa luvan kanssa käpertyä torkkupeiton alle kynttilän valossa. Syksyyn kuuluvat myös eteeriset öljyt ja valitsin blogiin öljyjä, jotka tuovat mukanaan valoa ja energiaa. Huomioin blogissa myös metalli elementin ajan, jonne meridiaaneista kuuluvat keuhkot ja paksusuoli ja sitä kautta hengitysteihin ja ruoansulatukseenkin liittyviä toimintoja sekä vastustuskyky. Lisää hengitysteitä flunssakaudella tukevista öljyistä ja yrteistä voit lukea myös blogistani Luonnosta apua flunssan oireisiin.

1. AURINKOINEN APPELSIINI

Lempeän makea ja lämmittävä appelsiini on kuin tehty loppusyksyn harmautta värittämään. Appelsiini piristää ja lisää rohkeutta, mutta samalla se myös rauhoittaa ja hillitsee stressiä. Käytän appelsiinia antamaan energiaa tuoksulyhdyissä ja aromakoruissa. Appelsiini tukee myös ruoansulatusta ja sitä voidaan käyttää laihdutuksen tukena. Kokeile appelsiinia myös hierontaöljyssä, jossa appelsiini sopii erinomaisesti yhteen laventelin kanssa ja esimerkiksi tuoksuissa ja saippuoissa kardemumman kanssa.

Appelsiinin eteerinen öljy 7,90€

Aurinkoinen appelsiini antaa energiaa.

2. AROMAATTINEN FENKOLI

Fenkoli kuuluu jo maaelementin eli loppukesän öljyihin, mutta se sopii mielestäni hyvin myös syksyyn. Fenkoliöljyssä on makea ja anismainen tuoksu ja maanläheisen, pippurinen vivahde. Fenkolin eteerinen öljy rauhoittaa, antaa rohkeutta, tasapainottaa ruoansulatusta ja vähentää turvotusta. Jos kärsit ruoansulatusongelmista, lisää muutama tippa fenkolin eteeristä öljyä esim. oliivi- tai jojobaöljyn sekaan ja käytä öljyä vatsahierontaan.

Fenkolin eteerinen öljy 9,50€

Viehättävä fenkoli hoitaa vatsaa.

3. METSÄINEN, PUHDISTAVA MÄNTY

Mäntyöljyssä on metsän virkistävää voimaa, joka energisoi, stimuloi ja terästää keskittymiskykyä. Männyn eteerinen öljy avaa myös hengitysteitä. Antiseptinen ja desinfioiva mäntyöljy raikastaa ja puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Käytä höyryhengityksessä tai tipauta pari tippaa suihkun lattialle hengitysteiden avaamiseksi. Raikastaa huoneilmaa diffuuserissa tai tuoksulyhdyssä käytettynä. Sopii myös miehisiin luonnonkosmetiikkatuotteisiin ja saippuoihin.

Mänty eteerinen öljy 7,90€

4. PIRTEÄ PIPARMINTTU

Jos piparmintun eteerinen öljy sopiikin kevääseen niin erinomaisesti se käy myös syksyyn. Piparmintulla on mielentilaa virkistävä vaikutus ja se lisää työvireyttä. Piparminttu on raikas, hengitysteitä avaava tuoksu ja se tuo apua päänsärkyihin. Kokeile piparminttua myös vatsa- ja ilmavaivojen hoitoon sekä lihaskireyksiin. Eukalyptusöljyn tapaan piparminttu sopii höyryhengitykseen ja keuhko- ja yläselän alueiden hierontaan flunssakaudella. Piparminttu on erinomainen jalkakylvyissä ja antaa raikkaan viileän tuulahduksen salvoihin. Huonetuoksuna raikastava. Pienille lapsille tai korkeasta verenpaineesta kärsiville piparminttua ei suositella sen voimakkuuden vuoksi.

Piparmintun eteerinen öljy 8,50€

Piparminttu avaa hengitysteitä ja hoitaa kipuja.

5. TUOKSUVA TIMJAMI

Monipuolinen lääkekasvi timjami tunnetaan sen ruoansulatusta edistävistä ja hengitysteitä avaavista ominaisuuksista Sen eteerisessä öljyssä on lämmin, mausteisen yrttinen, voimakas tuoksu. Timjami vahvistaa niin kehoa kuin mieltä ja aiemmin sen uskottiin suojelevan pahoilta voimilta ja torjuvan painajaisia. Timjami on myös rohkeuden ja kunnioituksen symboli. Timjamiöljyllä voi hoitaa ihon epäpuhtauksia ja aknea sekä tasapainottaa rasvaista ihoa. Kokeile timjamia höyryhengityksessä, keuhko- ja yläseläalueen hierontaöljyssä ja tuoksulyhdyssä. Timjamin käytöstä yrttinä löydät lisätietoa täältä >>

Timjamin eteerinen öljy, tilaustuote hinta 17,50€

Kasveista valmistettuja, aitoja eteerisiä öljyjä käytetään ulkoisesti ja ne tulee laimentaa ennen käyttöä. Laimennus tehdään esim. öljyyn, suolaan, saippuaan tai shampooseen, ei veteen. Perusohje 1-2 tippaa per rkl öljyä/shampoota. Käyttö aina omalla vastuulla.

HUOM! Jos sinulla on sairauksia tai olet raskaana, tarkista aina mahdolliset öljyjen käyttöön liittyvät varoitukset valmistajalta ja jos olet epävarma, kysy öljyjen käytöstä koulutetulta ammattilaiselta.

Lisää vinkkejä aromaterapian ja eteeristen öljyjen hyödyntämiseen löydät aiemmin blogiin kirjoittamistani teksteistä, kirjoita vain hakukenttään eteeriset.

Värikästä syksyä toivottaen,

Marja

Lähteenä käytetty:
Raipala-Cormier V. Frantsila Luonnon Kotiapteekki. WSOY. 2019.
Frantsilan kotisivut: https://frantsila.com/
Vastaa