Linturetki on nyt muutaman vuoden ajan kuulunut kevään ehdottomiin retkipäiviin. Linturetkelle kannattaa pakata mukaan lämpimät vaatteet, vedenpitävät kengät tai kumpparit, kiikarit ja jos harrastaa valokuvaamista kamera, jolla saa napattua kohteet hieman kauempaankin. Tässä blogissa esittelen kaksi omaa linturetki -suosikkiani täältä Pohjois-Savon alueelta. Kameran puutteen vuoksi linnuista ei juurikaan ole kuvia, mutta ainakin pääset hieman makustelemaan sopivia lintujen bongauspaikkoja.

PATALAHDEN LINTUTORNIT JA SUOJELUALUE

Patalahti ja siihen laskeva Patajärvi sijaitsevat Maaningalla (katso tarkempi ajo-ohje). Patalahti on IBA-alue (Important Bird and Biodiversity Area) ja kuuluu Natura 2000-verkostoon. Patalahti on matala, ruovikkoinen järvenlahti, jota on kunnostettu nostamalla veden pintaa ja ruoppaamalla. Patalahden ympäri kiertää noin 5 kilometrin mittainen luontopolku, jonka varrella on kolme lintutornia ja kaksi laavua. Lintutornit on nimetty sijainnin ja ilmansuuntien mukaan: pohjoinen lintutorni, itäinen lintutorni ja läntinen lintutorni. Reitti on helppokulkuista tasamaata ja sen varrelta löytyy myös kaunis puusilta.

Patalahden alueella voit bongata laulujoutsenten lisäksi harmaasorsan, kaulushaikaran, luhtakanan, ruokokerttusen ja ruskosuohaukan. Oletko muuten kuullut joskus kaulushaikaran huhuilun? Sen ääntely kuulostaa siltä kuin joku puhaltaisi pulloon.

Oheiset kuvat on otettu Maaningalta noin vuosi sitten. Silloin lunta oli poluilla vielä runsaasti ja pahimmillaan hanki upotti reiteen saakka. Oli pakko todeta, että ajankohta oli hieman liian aikainen jos mielessä oli linturetki. Muutenkin Maaningalle kannattaa varautua vettä hyvin pitävillä kengillä tai kumppareilla, sillä kevätaikaan reitti voi olla paikoittain varsin kostea.

KEIHÄSJÄRVEN LINTUTORNI


Toinen erinomainen kohde linturetkelle on vuonna 2019 valmistunut, esteetön Keihäsjärven lintutorni. Torni rakennettiin paikalle Keihäsjärven lintuvesien kunnostuksen yhteydessä. Osoitteessa Sininentie 936, 71570 Syvänniemi sijaitsevalta parkkipaikalta on noin 200 metrin matka lintutornille. Esteetön taso on 6 m ja tornin korkeampi taso 9 m vedenpinnasta. Tornin yhteydessä on myös wc sekä makkaranpaistopaikka. Lintujen kirjo on varsin moninainen ja paikalle kannattaa suunnata jo heti aamutuimaan, jolloin linnut ovat aktiivisia.

Lintutornin luona ei ole varsinaista retkeilyreittiä, mutta pienen matkan päästä, Syvänniemen kirkon parkkipaikalta pääsee noin 4-5 km mittaiselle retkeilypolulle. Polku kulkee kauniissa jokimaisemissa ja sen varrella on myös laavu, johon istahtaa hetkeksi nauttimaan eväitä. Maasto on hyvin tasaista ja reitti sopii mainiosti myös lapsiperheille. Kevät aikaan suosittelen tännekin vedenpitäviä kenkiä.

MUITA LINTURETKIEN KOHTEITA


Pohjois-Savon alueelta löytyy myös muita linturetkille sopivia kohteita esim. Silmäsuo Tuusniemellä ja Kinnulanlahden lintutorni. Muuttolintuja voi ihailla myös pelloilla ja Toivalan notkossa. Omaan kevään saldooni kuuluvat joutsenet, kurjet, kuovi ja töyhtöhyyppä. Mitä lintuja sinä olet ehtinyt jo nähdä tänä keväänä?

Linturetkiterveisin, MarjaVastaa