Kituviikko ohi! Ja nyt hymyilyttää, sillä tänään pääsee taas upottamaan sormet multaan ja jatkamaan istutuksia sillä nyt alkaa uudenkuun eli yläkuun aika, joka jatkuu aina täysikuulle 4.6. saakka. Aikaa kutsutaan myös nousevan kuun ajaksi ja nyt taidan ymmärtää, mistä sanonta “odottaa kuin kuuta nousevaa” on saanut alkunsa… Viime viikko on nimittäin eletty niin sanottua kituviikkoa. Kituviikoksi kutsutaan toukokuun alakuun viimeistä viikkoa, joka osuu parhaaseen peltotyöaikaan. Perimätiedon mukaan kituviikolla istutetut siemenet eivät tahdo itää ja viikon aikana istutettujen taimien ja kasvien kasvu on erityisen huonoa. Erityisen huonoja päiviä istutuksille ovat kituviikkojen viimeiset päivät Toisaalta kituviikko on hyvää aikaa pelto- ja puutarhatöihin valmistautumiseen. On hyvä huoltaa välineet, valmistella kasvimaa ja lavakalukset, kitkeä rikkaruohot ja tehdä loput suunnitelmat istutuksia varten. Olenkin Yläkuu ohjeiden mukaan hyödyntänyt viikon rakentamalla uusia lavakauluksia, muokkaamalla kasvimaata, hakemalla kaupasta kasvusäkit tomaatteja ja kurkkuja varten, kitkemällä kukkapenkkejä ja valmistelemalla ruukut kukkaistutuksia varten.

SEURAAVAT ISTUTUKSET
Tänään ja seuraavan viikon aikana multaan pääsevät loput kukkien siemenet ja kukkien taimet sekä maan päälle satoa kasvattavat kasvit. Jakson parhaat istutuspäivät ovat sunnuntai 28.5.23 ja maanantai 29.5.23, mutta nouseva kuu (yläkuu) vetää istutettuja siemeniä ja kasveja ylöspäin aina täyteen kuuhun 4.6. saakka. Täydenkuun jälkeen alakuulla sopivasti lämmenneeseen maahan menevät perunat ja loput juurekset ja keräsalaatti, kaali, sipulit, tilli). Ja jos kituviikolla jäi kitkeminen tekemättä, kannattaa sen kanssa odottaa myös seuraavaan vähenevään eli alakuuhun, sillä silloin rikkaruohot kasvattavat vähiten uutta. Ja jos vielä haluaa vähän enemmän panostaa, niin yläkuulla parasta istutusaikaa vuorokaudesta on heti aamu ja aamupäivä ja alakuulla iltapäivä, ilta ja yö. Tämä pätee myös kitkemiseen. Keskipäivä sen sijaan on aika, jolloin vedetään henkeä ja levätään.

MITEN KÄVIKÄÄN ENSIMMÄISTEN ISTUTUSTEN KANSSA…
Niin ja miten sitten ne yläkuulla istutetut ensimmäiset siemenet, joista kirjoitin blogissa Kuukalenteri ja puutarhanhoito Silloinhan multaan meni kesäkurpitsaa, krassia, persiljaa, samettikukkaa ja muita kukkia sekä tomaattia. Ne lähtivät kaikki todella nopeasti itämään ja erityisesti kesäkurpitsa, samettikukka ja tomaatti ovat kasvattaneet selvästi edellisvuosia paremmat taimet. Persilja ja tuoksuherne sen sijaan eivät lähteneet niin hyvin kasvuun, joten persiljan laitan nyt sitten suoraan avomaalle uutena kokeiluna. Unohdin ensimmäisellä kierroksella laittaa verrokkisiemenet multaan, mutta toisella tein sen ja ainakin lehtikaalissa ja tomaatissa itämisessä ja kasvussa on selvä ero yläkuulla istutettujen eduksi. Persiljan lisäksi maahan menevät nyt avomaankurkku (myös taimia), herneet, loput kukkien siemenet (esim. kehäkukka) ja salaatit. Taimista avomaankurkku ja lehtikaali saavat vielä kasvaa sisällä päivällä ulkoillen, avomaankurkun istutan vasta kesäkuussa 6.6. jälkeen, silloin pitäisi nimitäin hallan vaaran olla lopullisesti ohi.
Muita havaintoja vielä istutuksista. Minulla on käytössä toista vuotta Nelson Gardenin kasvivalot, jotka laitan yöksi päälle. Olen ollut niihin todella tyytyväinen ja ne ovat ehdottomasti olleet apuna taimien kasvatuksessa. Turveruukut ovat ehdoton no go jatkossa, sillä ne imevät kosteuden ja kuivuvat todella nopeasti eli kastelemassa saa olla ihan koko ajan. Vaikka ne ovatkin ehkä muuten ympäristöystävällisempiä, kierrätän mieluummin muoviruukut ja käytän niitä.
Toistaiseksi ollaan siis hyvin vauhdissa kuukalenterin mukaisen viljelyn kanssa ja aiemmin keväällä tekemäni suunnitelmakin pitää vielä hyvin paikkansa, tosin pienin viilauksin esim. istutuspaikkojen suhteen. Kuinkas sinulla on lähtenyt viljelykausi käyntiin, kyselee Marja
P.S. Huomautetaan vielä, että kirjoittaja ei ole koulutettu puutarhuri vaan innokas harrastaja. Hieman lisäoppia toki olen hakenut myös omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta koulutuksesta.
Vastaa