Viime aikoina olen hurahtanut gua sha maailmaan ja opiskellut sen saloja erilaisilla kursseilla. Gua sha kuuluu perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen ja sen historia juontaa yli 1000 vuoden taakse. Gua sha oli itsehoitomenetelmä, jonka avulla hoidettiin mm. päänsärkyjä, selkäkipuja ja vatsaoireita. Alunperin se tarkoitti vartalon pehmytkudosten käsittelyä ja sivelyä joko kivestä tai vesipuhvelin sarvesta valmistetulla sileällä “kammalla” tai lastalla. Käsittelyn tavoitteena oli saada qi eli energia virtaamaan, poistaa kasvoista ja kehosta kuumuutta ja puhdistaa verta ja kudoksia poistamalla niistä “myrkkyjä”. Perinteisestä gua sha hoidosta kehittyi sittemmin myös kosmeettinen gua sha hoito, jossa käsitellään erityisesti kasvoja.

Nykyisin gua sha kampojen materiaalit ovat pääsääntöisesti eri kivilajeja esim. jadea, ruusukvartsia tai laavakiveä. Sanotaan myös, että jokainen kivilaji tuo hoitoon mukanaan oman energiansa ja vaikutuksensa. Kampoja on eri muotoisia ja kokoisia mm.
- Aalto
- Evä
- Kala
- Kampa
- Lusikka
- Siipi
- Sydän
Erimuotoiset kammat sopivat muotonsa ja kulmiensa ansiosta eri kohtiin kasvoa ja jokainen löytää muodoista varmasti omaan käteen ja omille kasvoille parhaiten sopivat välineet. Erimuotoisten kampojen lisäksi voidaan käyttää gua sha rollereita. Myös rollereita löytyy eri kivilajeja, eri kokoja ja erilaisia malleja. Alla olevassa kuvassa rolleriin on kiinnitettynä tavallinen sileä pää ja vieressä on piikkipää, joka sopii erinomaisesti esim. seerumin levittämiseen iholle. Kampoja ja rollereita voidaan myös lämmittää tai viilentää kivilajista riippuen. Kasvohoidon lopuksi kasvot voi käsitellä esimerkiksi valkoisesta jadesta valmistetulla, viilennetyllä rollerilla.
Jos haluat tutustua gua sha maailmaan enemmän, tervetuloa kursseille, joilla tutustutaan välineisiin ja hoidon perusasioihin tekemällä itselle kasvohoito ja hoidossa käytettävä öljy.

GUA SHA HOITO, VAIKUTUKSET JA HOIDON ESTEET
Kasvojen ja dekolteen hoito qua sha kammoilla on ihanaa. Alueiden käsittely kammoilla vetelemällä ja rullilla pyörittelemällä rentouttaa lihaksia ja vaikuttaa sekä veren- että imunesteiden kiertoon. Gua shalla saadaankin veri ja nesteet liikkeelle. Säännöllisellä käsittelyllä voidaan vaikuttaa kasvoihin kiinteyttävästi ja parantaa kasvojen “ryhtiä”. Lisäksi gua sha käsittelyn avulla voidaan hoitaa purentalihaksia ja käsitellä kasvoissa olevia akupisteitä. Gua sha tehdään aina puhtaalle iholle ja hoidon jälkeen olisi hyvä antaa kasvojen olla ilman meikkiä. Gua shauksen jälkeen kasvot voivat hieman punoittaa ja kuona-aineiden lähtiessä liikkeelle iholle voi nousta näppyjä. Hoidon jälkeen voi myös esiintyä samankaltaisia oireita kuin hierontahoitojen jälkeen. Hoidon jälkeen on tärkeää juoda paljon nestettä ja suojautua kylmältä.
Kuten muillakin hoidoilla, myös gua shalla on omat hoidon esteet. Hoidon esteitä ovat mm. ohut iho ja iho-oireet kuten akne, ihottuma ja haavat sekä koholla olevat luomet, joita ei voi kiertää. Hoitoa ei voi tehdä myöskään jos olet ollut leikkauksessa, sinulla on ollut aivojen verenkiertohäiriöitä, sinulla on verenohennuslääkitys tai ongelmia veren hyytymisen kanssa tai joku akuutti sairaus (flunssa, kuume tms.). Jos kasvoihisi on laitettu täyteaineita gua shan kanssa kannattaa odottaa ainakin kolme kuukautta. Vakavissa sairauksissa kuten kasvaimet ja syöpä tai sydänsairaudet, hoidosta kannattaa keskustella lääkärin kanssa,
Jos haluat tutustua gua sha maailmaan enemmän, tervetuloa hurahtamaan aiheeseen kursseille, joilla tutustutaan välineisiin ja hoidon perusasioihin tekemällä itselle kasvohoito ja hoidossa käytettävä öljy. Voit kysyä kurssia myös omalle ryhmälle. Kurssiin voidaan yhdistää yin-jooga tai äänimaljarentoutus.

Vastaa