Blogiteksti päivitetty 12.3.2020.

Yrttinyyttihieronta ja moksaus! Niin luki lokakuun koulutussuunnitelmassa. Olen joka kerta yhtä innoissani päästessäni Frantsilaan oppimaan uutta. Vaikka viikonlopun päivät ovatkin usein täynnä asiaa ja illalla uni tulee ennen kuin ehtii valot sammuttaa, ovat viikonloput myös äärettömän inspiroivia. Olen usein myös todennut ystävilleni, että koen, että viikonloput ovat minulle samalla pieni miniloma arjesta. Pääsen nauttimaan Aijan keittiön maistuvista kasvisruuista, saan ihania hoitoja ja siinä sivussa opin aina uutta.

Yrttinyyttihieronnan ja moksauksen lisäksi teimme koulutuksessa myös erilaisia hauteita ja kääreitä. Lokakuun koulutuksen jälkeen olen ottanut kaikki nämä hoidot aktiiviseen käyttöön ja niistä saatu palaute on ollut todella positiivista. Tässä yhdeltä asiakkaalta yrttinyyttihieronnasta saatu palaute “Yrttinyyttihoito on kyllä todella rentouttava ja lämpö jää kehoon pitkäksi aikaa! Voin suositella lämpimästi kaikille! Marjalle iso kiitos, olet todella lämminhenkinen, asiantunteva ja lempeä, mutta jämäkkäotteinen työssäsi❤️, Hannele “

Yrttinyyttihieronnassa käytetään yrteistä tehtyä nyyttiä.

Yrttinyyttihieronnassa käytetään joko tuoreista tai kuivatuista yrteistä tehtyä, oheisen kuvan mukaista yrttipakkausta. Pakkauksessa voidaan käyttää joko Frantsilan valmista 11 yrtin sekoitusta tai yrtit voidaan valita asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Hyviä yrttejä pakkaukseen ovat esimerkiksi rohtoraunioyrtti, kamomilla, kehäkukka ja siankärsämö. Koska valmistan pakkauksen yleensä etukäteen käytän paljon 11 yrtin seosta, mutta kysyn myös asiakkaalta ennakkoon, millaisia jännitteitä ja ongelmia hän haluaa hoidolla hoidettavan. Tämä auttaa sopivien yrttien valinnassa.

Hoidon aikana yrttipakkausta lämmitetään öljyssä. Lämmitettäessä yrteistä liukenee öljyyn niiden vaikuttava aineosia. Kun yrttipakkaus on sopivan lämmin, pakkauksella hierotaan keho yksi osa-alue kerrallaan, välillä yrttipakkausta uudelleen lämmittäen. Yrttipakkauksen lämmetessä öljyssä hoitoa jatketaan käsin hieroen, käyttämällä klassisen hieronnan otteita.

Yrttinyyttihieronta sopii hyvin lihasjännitysten ja -kipujen lievittämiseen, rentoutumiseen ja aineenvaihdunnan käynnistämiseen. Yrttinyyttihieronta on tavallista hierontaa lempeämpi hoitomuoto, jossa mukana hoidossa ovat myös kasvien vaikuttavat aineet. Yrttinyyttihierontaa ei suositella kuumeiselle, akuuteista tulehduksista/haavoista kärsiville, sydän- ja verisuonipotilaille, syöpäpotilaille eikä tuntohäiriöistä kärsiville.

75 min. kestävä hoito tehdään hoitopöydällä, paljaalle iholle runsaasti öljyä käyttäen, joten mukaan kannattaa ottaa alushousut, joiden öljyyntyminen ei aiheuta harmitusta. Hoidon jälkeen öljy olisi myös hyvä jättää keholle vaikuttamaan, joten päälle on hyvä pukea väljät ja mukavat vaatteet. Lisätietoa ja ajanvaraus >>

MOKSAUS ELI MOKSIBUSTIO


Moksa palaa hehkuvana.

Moksaus on hoitomenetelmä, jossa kehon akupisteitä tai meridiaaneja lämmitetään yangin vahvistamiseksi ja kylmästä johtuvien stagnaatioiden avaamiseksi. Suomeksi hoidosta voidaan käyttää nimitystä syvälämpöhoito. Me opiskelimme niin sanottua epäsuoraa moksausta, jossa hoidettavien alueiden lämmittämiseen käytetään moksaa, pujosta tehtyä savutonta sikaria.

Moksaus on miellyttävä hoitomuoto, jossa hoidettaville alueille leviää lihaksia pehmittävä lämpö. Moksauksella hoidetaan muun muassa kylmästä ja kosteudesta johtuvia oireita kuten palelua ja kipuja, mutta sitä käytetään myös nivel- ja selkäkipujen, virtsatietulehduksien, lapsettomuuden ja ruoansulatuksen ongelmiin.

Moksaus voidaan tehdä sellaisenaan esim. niska-hartiaseudulle tai alaselkään, mutta yhdistän sen yleensä shiatsuun, jolloin hoito on kokonaisvaltaista. Lisätietoa ja ajanvaraus >>

HAUTEET JA KÄÄREET


Yrttinyyttihieronnan ja moksauksen lisäksi teimme muun muassa yhdestä lempiyrteistäni, rohtoraunioyrtistä, kääreitä laskemaan turvotuksia ja poistamaan kipuja. Rohtoraunioyrtin lisäksi käytimme tuoretta, raastettua ja rahkaan sekoitettua piparjuurta ja Frantsilan 11 yrtin sekoitusta.

Rohtoraunioyrtistä voidaan käyttää sen juuria ja lehtiä.

Hauteiden ja kääreiden tekeminen on mahdollista myös hoitojen yhteydessä. Hauteissa ja kääreissä voidaan käyttää edellämainittuja rohtoja tai esimerkiksi kamomillaa, siankärsämöuutetta tai salvoja ja voiteita.

Yrteistä erityisesti rohtoraunioyrtti jaksaa kerta toisensa jälkeen yllättää minut parantavalla voimallaan. Olen mestari telomaan itseäni hevosten kanssa (ja muutenkin) ja käytän rohtoraunioyrttiä lähes viikoittain erilaisiin kolotuksiin ja turvotuksiin. Toimii!

Jos siis kärsit aiemmin mainituista oireista niin kysäisen rohkeasti aikaa sähköpostilla marja (@) luonnonmukaan.fi ja mietitään Sinulle juuri omiin tarpeisiisi sopiva hoitokokonaisuus.

Vastaa