Nokulainen, nokkonen, polttiainen, vihulainen, nokkonen…Tällä rakkaalla lapsella, suomalaisen luonnon tehoyrtillä on monta nimeä, tutuin niistä lienee nokkonen. Olen koko kesän toukokuusta syyskuuhun kerännyt nokkosta talteen talven varalle, sillä meillä nokkosta syövät ihmisten lisäksi myös eläimet. Ravintona nokkonen on parhaimmillaan tuoreina versoina keväällä, mutta nokkonen on siitä kiitollinen, että kun sen leikkaa, se kasvattaa aina vaan uutta versoa, joten samasta paikasta nokkosta voi kerätä koko kesän ajan.

Tämän syksyn viimeiset keräykset tein reilu viikko sitten. Kerään nokkoset aina vähintäänkin 300 metrin päästä maanteistä ja kaukaa komposteista ja lantalasta. Nokkonen nimittäin kerää itseensä nitraattia, joka kehossa muuttuu nitriitiksi, jolla on epäilty olevan yhteyksiä useampaankin sairauteen mm. diabetekseen ja syöpään. Keräyspaikan lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää myös ajankohtaan. Nokkonen kuten muutkin kasvit kannattaa kerätä kuivalla ilmalla ja mielellään aamupäivästä.

Nokkosuute valmistumassa.

Aiemmilla keräyskerroilla olen lähinnä kuivannut nokkosta käytettäväksi viherjauheissa, teenä, yrttihoidoissa ja sellaisenaan. Tällä kertaa kuitenkin valmistin nokkosesta sekä nokkosöljyä että nokkosuutetta.

Nokkosuutteeseen laitoin nokkosta ja alkoholia suhteessa 1:3. Leikkasin nokkosen aivan pieneksi silpuksi, jonka sitten lisäsin hautumaan 60 prosenttiseen alkoholiin. Suositus alkoholin prosenttimääräksi on 45-60%, mutta olen joskus uuttanut kasveja myös 40 prosenttiseen alkoholiin ja ihan hyvin uutos on mielestäni onnistunut.

Uutos tehdään lasipurkkiin, joka suljetaan kannella ja sen annetaan hautua noin kahden viikon ajan purkkia kuitenkin päivittäin ravistellen. Lopuksi uutos siivilöidän ja pullotetaan mielellään tummiin lasipulloihin. Uutosta otetaan sitten kuurina esim. aikuiset 15-20 tippaa muutaman kerran päivässä veteen sekoitettuna kolmen viikon ajan. Kuuria voi myös jatkaa tarpeen mukaan pienen tauon jälkeen.

Nokkosesta on moneksi.

Halusin tehdä tällä kertaa myös nokkosöljyä, jota voi käyttää esimerkiksi kuivan hiuspohjan hoitamiseen. Silppusin nokkosen jälleen pieneksi silpuksi ja lisäsin sen luomu oliiviöljyn sekaan suhteessa 1:5. Myös auringonkukkaöljy ja rypsiöljy sopivat tähän tarkoitukseen.

Toisin kuin uute, lasipurkkiin ei laiteta kantta vaan se peitetään harsokankaalla, jolloin kosteus pääsee haihtumaan. Purkki asetetaan aurinkoiseen paikkaan kolmen viikon ajaksi ja sitä sekoitellaan päivittäin. Kolmen viikon jälkeen öljy puristetaan esim. harsokankaan läpi ja annetaan seisoa muutaman päivän, jolloin vesi ja sakka laskeutuvat pohjalle, jonka jälkeen öljy erotellaan pois.

Näin voi valmistaa myös muita öljyjä sekä tuoreista että kuivatuista yrteistä, jos käyttää kuivattuja yrttejä, suhde voi olla 1:7. Jos öljy on tarkoitettu sisäiseen käyttöön, silloin se on parempi valmistaa kuivatuista yrteistä listeriabakteerin välttämiseksi.

Mikä nokkosessa sitten viehättää. Tietysti sen terveellisyys ja monikäyttöisyys! Nokkosessa on paljon mm. A, E, K ja C-vitamiineja, C-vitamiinia jopa kolme kertaa enemmän kuin samassa määrässä appelsiinia. Lisäksi nokkosessa on magnesiumia, rautaa ja kalsiumia. Nokkonen on kotiapteekin peruskasvi ja siankärsämön tapaan äärettömän monikäyttöinen nokkonen muun muassa:

  • nostaa vastustuskykyä ja yleiskuntoa
  • poistaa nestettä ja virtsahappoa ja hoitaa vilustumisoireita ja virtsatietulehduksia
  • irrottaa limaa hengitysteistä ja se tukee siten esimerkiksi vilustumisoireiden, yskän ja astman ja allergioiden hoitoa
  • edistää ruoansulatusta, normalisoi suolen toimintaa ja parantaa ruoansulatusvaivoja
  • lisää hemoglobiinia ja punasolujen määrää ja hoitaa siten anemiaa
  • hoitaa hiuksia ja hiuspohjaa

Edellä mainittuihin nokkosta voi käyttää viherjauheissa ja uutteena, yrttiteenä sekä vilustumisoireisiin jalkakylvyissä. Hiuksia ja hiuspohjaa voi hoitaa esimerkiksi nokkosshampoolla tai nokkosvedellä, mutta myös sisäisesti esim. nokkostippoja ottamalla. Ja jos et tänä kesänä vielä ehtinyt nokkosta itsellesi talveksi kuivaamaan niin kuivattua nokkosta, nokkostippoja ja muita nokkostuotteita löydät varmasti luontaistuotekaupoista. Vaikka nokkosen haittavaikutuksia ei juuri tunnetakaan, muista aina lukea tuotteiden käyttöohjeet huolella. Ja mikäli alaselkä alkaa kipuilla nokkosen pidemmän käytön jälkeen, silloin vihreä vihulainen on hyvä jättää hetkeksi pois käytöstä.

Lue myös Viisi villiyrttiä joilla pääset alkuun

2 kommenttia

  1. Mielenkiintoni heräsi kuivatun nokkosen käytöstä tippoina tai öljyjä. Nuo suhteet eivät ole minulle oikein selkeitä, joten pyytäisin tarkennusta ennen kuin lähden kokeilemaan. Ymmärsin että kuivattua nokkosta voi käyttää suhdeluvulla 1/7. Onko tuo niin että 1 osa nokkosta ja 7 osaa öljyä tai alkoholia? Vai päin vastoin?
    Kotisivuja minulla ei ole

    Olen kiitollinen vastauksestanne

    1. Hei, kyllä nimenomaan niin, että se ensimmäinen luku kuvaa nokkosen määrää, toinen öljyä/alkoholia. Kuivattua kasvia riittää aina pienempi määrä suhteessa öljyyn/alkoholiin kuin tuoretta.

Vastaa