Tällä hetkellä keittiöni täyttää nokkonen. Olen kuivannut ja pakastanut sitä valtavia määriä talven varalle. Koska muutaman viikon takainen blogini viidestä helposta villiyrtistä herätti kysymyksiä siitä, miten käytän nokkosta nyt ja talvella, päätin tarttua aiheeseen tässä blogissa. Mukana on helppoja käyttövinkkejä ja muutama omia suosikkireseptejäni. Hyvä perusperiaate nokkosen kanssa kuitenkin on, että voit käyttää sitä pinaatin tapaan. Ja mikä parasta, nokkosessa on rautaa ja vitamiineja selvästi pinaattiakin enemmän. Nokkosen terveysvaikutuksista voit lukea lisää täältä.

NOKKONEN TUOREENA


Tuoreena nokkonen on parhaimmillaan nuorina versoina. Nokkosessa on kuitenkin se hyvä puoli, että kun leikkaat nokkosta, se kasvattaa tilalle nopeasti uutta versoa. Näin tuoretta nuorta nokkosta on saatavilla koko kesän. Tuoretta nokkosta käytän ruoanvalmistukseen. Ryöppään nokkoset nopeasti kuumassa vedessä ja sen jälkeen silppuan nokkosta esimerkiksi munakkaaseen, risottoon tai pastan sekaan. Pastassa nokkosen seuraksi sopivat hyvin savukala tai pekoni, risotossa ricotta- tai mascarponejuusto.

Nokkos-mascarponerisotto vie kielen mennessään.

NOKKOS-MASCARPONERISOTTO (4 hlölle)

Pieni pala voita
2 rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli
4 dl risottoriisiä
(1 dl valkoviiniä)
n. litra kasvislientä
4-5 kourallista tuoretta pilkottua nokkosta
1 sitruuna (mehu ja kuori)
5 rkl mascarponejuustoa
2-3 rkl parmesaanijuustoa
Suolaa ja pippuria

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota se voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää riisi ja pyörittele kunnes läpikuultavaa, lisää valkoviini ja pyörittele kunnes neste imeytynyt. Lisää kasvislientä hitaasti risottoa kokoon keittäen. Risotto saa jäädä suhteellisen löysäksi. Kun risotto alkaa olla valmista, lisää joukkoon ryöpätty (kiehautettu) ja pilkottu nokkonen, sitruunan mehu ja kuori, suola ja pippuri. Lopuksi lisää risottoon mascarpone- ja parmesaanijuusto ja pyörittele kunnes juustot ovat lämmetessään sulaneet risoton sekaan. Nautiskele!

NOKKONEN PAKASTETTUNA


Talveksi säilön nokkosta kahdella tapaa, pakastettuna ja kuivattuna. Ennen pakastamista pyöräytän nokkoset kuumassa vedessä ja pakastan ne esim. Ikeasta löytyviin pieniin pakastepusseihin sopivan kokoisina annoksina. Halutessaan nokkoset voi myös silputa valmiiksi ryöppäyksen jälkeen. Pakastettua nokkosta käytän talvella esimerkiksi nokkoslettuihin, keittoihin ja tietysti pastoihin ja risottoon. Nokkosta voi sujauttaa myös vuohenjuuston ja kirsikkatomaattien seuraksi pizzan päälle.

NOKKOSLETUT (4 hlölle)

2 kananmunaa
5 dl maitoa tai vettä
2,5 dl jauhoja
2-3 kourallista nokkosia
1/2 tl suolaa
1 rkl öljyä

Vatkaa munat maitoon tai veteen. Lisää jauhot, sulatettu nokkonen, suola ja öljy. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia ja paista letut pannulla rapeiksi. Tarjoile puolukkahillon kera.

Nokkosletut maistuvat myös perheen pienimmille.

NOKKONEN KUIVATTUNA


Kuivattua nokkosta tulee säilöttyä eniten, sillä meillä nokkosta syövät minun lisäkseni myös hevoset, jotka saavat sitä kaksi viikon kuuria talven aikana. Nokkoset kuivaan joko ripustamalla ne kuivumaan ilmavaan tilaan tai sitten ihan levittämällä ne ritilän tai sanomalehden päälle saunan lauteille. Kuivattua nokkosta käytän eniten sellaisenaan tai viherjauheissa. Viherjauheet voi valmistaa suoraan sekoituksiksi tai koota purkeista käyttöön aina oman mielen mukaan. Yleensä kuivaan yrtit isompina ja jauhan ne vasta kun otan ne käyttöön, niin ne säilyvät parempina pidempään. Nokkosen siemeniä taas kuivaan esimerkiksi smoothien tai jogurtin sekaan laitettavaksi.

VIHERJAUHE

1 dl kuivattua nokkosta
1 dl kuivattua persiljaa
1 dl kuivattua mäkimeiramia (oreganoa)
1/2 dl kuivattua lipstikkaa

Lipstikka on maultaan ja tuoksultaan niin vahva, että laitan sitä aina suhteessa vähemmän. Viherjauhe on oiva mauste keittoihin ja patoihin, mutta eniten sitä kuluu aamupalalla, sillä talvella lisään viherjauhetta joko leivän tai puuron päälle ainakin ruokalusikallisen lähes joka päivä. Persilja ja mäkimeirami ovat myös sitä hyviä seuralaisia nokkoselle, että ne tukevat vatsan ja suoliston toimintaa ja helpottavat esimerkiksi ilmavaivoja.  


Viherjauhe käy sellaisenaan leivän päälle tai mausteeksi ruokiin.

Kuivattua nokkosta voi käyttää myös teenä tai sitä voi sujauttaa kylpyvesiin. Nokkosvesi on esimerkiksi loistava hiuspohjan hoitaja ja jalkakylpyveteen lisätty nokkonen tekee hyvää verenkierrolle.

Maukkaita hetkiä nokkosen parissa, lämmöllä Marja





4 kommenttia

  1. Miksi minun kuivatut nokkoseni haisevat kummalliselle. Maku on silti hyvä. Käytän teenä siankärsämön kanssa.Olen yrittänyt kuivattaa matalassa lämmössä, mutta ensi kesänä kyllä kuivatan auringossa.

    1. Suorassa auringossa ei kannata kuivata, kärsivät siitä. Kuivaus ilmavasti esim. kerppuihin niputettuna pimeässä olisi paras vaihtoehto jos ei kuivuria käytösssä.

  2. Hei, osaatko neuvoa paljonko kuivattua nokkosta tarvitaan ohjeesi nokkoslettuihin?

    1. Moi, käytän yleensä itse pakastettua lettuihin, mutta ehkä laittaisin noin 0,5 dl kuivattua, riippuen miten vihreitä lettuja haluaa. Makuahan nokkosessa ei ihan hirveästi ole.

Vastaa